Kitaplarımız

Hayali Kürdistan'ın Dirilişi

Kategori: Genel
Tarih: 03/05/0213
Baskı: 1
Yazar : İsmail Beşikci
Yayıncı: İsmail Beşikçi Vakfı
Sayfa: 160
Boyut: 13,5 x 21 cm
ISBN: 9786056385254
Fiyat: 46

19 Eylül 1930 tarihli Milliyet Gazetesi’nde, temsili Ağrı Dağı ve üzerinde bir mezar taşına; ‘Muhayyel Kürdistan burada medfundur’ (Hayali Kürdistan burada gömülüdür.) yazılı oldugu bir karikatür yayınlanıyor.

Milliyet Gazetesi’ni; Siirt Milletvekili Mahmut Soydan (1883-1936) çıkarıyor. Gazete, 11 Şubat 1926’da İstanbul’da yayına başlamış. Gazete, Mustafa Kemal’in izniyle ve teşvikiyle kurulmuş. 1935’de Tan adını almış. Sahibi de Ali Rıza Karacan olmuş.

Kürdlerin ve Kürdistan’ın bölünmesi, parçalanması ve paylaşılması, Yakın Doğu tarihinin en önemli olayıdır. Bu olgu, Kürdler ve Kürdistan üzerinde çok olumsuz etkiler yaratmıştır. Bu, bir insanın iskeletinin parçalanması gibi, beyninin dağılması gibi bir durum yaratmıştır. Bu, uluslararası toplumda, Kürdlerin dostunun azalmasını, giderek yok olmasını, hasımlarının ise çoğalmasını sağlamıştır. Uluslararası toplumun, anti-Kürd duygularla, düşüncelerle şekillenmesi bu sürecin başta gelen sonucudur.

Günümüzde, Kürd/Kürdistan olgusu, siyasal ve toplumsal bakımlardan hızla değişmektedir, bu şüphesiz pozitif bir durumdur. Bu değişimi yaratan iki önemli olay vardır:

Birincisi, 15 Ağustos 1984’de Türkiye’de gerilla mücadelesinin başlamış olmasıdır.
İkinci olay ise, 20 Mart 2003 ‘de ABD’nin ve koalisyon güçlerinin Irak’a silahlı müdahalede bulunmuş olmasıdır. Bu iki olgu birbirini etkileyerek, tetikleyerek bu günkü durumu yaratmıştır. Irak’a silahlı müdahale sonunda, Saddam Hüseyin rejimi yıkılmış, Baas Partisi dağıtılmış, el-Muhaberat ve Ordu dağıtılmış, kitle imha silahları imha edilmiştir. Bu belli başlı tehditler ortadan kalkınca, Kürdler federal Irak anlayışını gündeme getirmiş, Kürdistan Bölgesel Yönetimi kurulmuştur. Bu bir statüdür ve doğudaki, batıdaki, kuzeydeki yani Yakın Dogu’daki, Orta Doğu’daki, bütün Kürdleri kaçınılmaz olarak gündeme getirmekte, aktüel kılmaktadır. 21.yüzyılın ilk yıllarında, dönemin emperyal gücü, ABD, Kürdlere statü vermeyi istememesine rağmen, müdahalesiyle bu statükoda çok önemli bir sarsıntı ve gedik açmıştır. Gerilla mücadelesi, 1930 tarihli karikatürü çürütmüştür. Kürdistan Bölgesel Yönetimi ise, 1920’ler karşısında tarihin bir ironisi olarak değerlendirmek gerekir.

Kitabın kritik edilmesi dileğiyle!

Yaklaşan Etkinlikler
  • 20
  • Nis
GOTÛBÊJ & ÎMZE
  • 14:00 - 16:00
  • İBV Diyarbakır Temsilciliği
  • 06
  • Nis
GOTÛBÊJ & ÎMZE ”Siya yê Din û Çîrok"
  • 14:00 - 16:00
  • İBV Diyarbakır Temsilciliği
Haberler