Devlet ve Kürtler

Tarih: 01/04/2013
Yazar : İsmail Beşikci
Boyut: 13,5 x 21 cm

İsmail Beşikçi’nin 2005-2013 tarihleri arasında kaleme aldığı makalelerini iki kitapta topladık. Kitabın biri; ”Rejimin Niteliği ve Kürtler”, diğerini ”Devlet ve Kürtler” olarak isimlendirdik. Bu kitapta daha ziyade; devletin Kürtlere ilişkin; dili, kimliği, tarihi, millet ve milliyetçilik konularını ele alan makaleleri toplamaya çalıştık.

Makaleler; çeşitli İnternet sitelerinde, dergi ve gazetelerde yayımlanmış, içlerinde burada ilk kez yayınlananları da vardır. Ancak her okunduğunda, basit ve anlaşılır bir dil ile yazılmasına rağmen, taptaze ve okuru yeniden analiz etme ortamına çektiği, kendisi ile yüzleştirdiğini ve okuma hazını yeniden verdiğini görürüz. Kürt siyaset sınıfının, analitik olmaktan ziyade, eklektik eğilimi(Nİ) tehlikeli bir şekilde güçlenmektedir. Bu, bilimsel düşünüşü, siyasetin kalitesini ve insani değerleri gerilettiği, etnik davranışı aşındırdığı, yanılsamalara yol açtığını gözlemliyoruz.

Devleti ve Kürt milletini ve milliyetçiliği ile egemen Türk millet ve milliyetçiliğini sağlıklı algılamak önemlidir, aktüeldir, tartışmalı ve ders çıkarıcıdır. İsmail Beşikçi; devletin niteliği, aydınların, akademik alanın, solun ve kürtlerin, devlet karşısındaki zaaflarının neden ve sonuçlarına sıkça vurgu yapar. Kemalist resmi ideoloji; bilimsel düşünceyi, bilim yöntemi ile olgulara yaklaşmayı zedelemiştir. Tarih bilincini karartmıştır. Burada; iki kaba çizgi, iki tarz, iki uygulama biçimi ve yöntemi vardır. Biri; olguları, bilim yönetimini bilimsel analizin hassasiyeti ve özgür düşünüşü esas alır. Diğeri ise, olguları inkar eder, siyaseti, ahlakı ve ideolojiyi esas alır. Biri; tarih bilincine ve somut olguları görmezden gelir, mübalağalı kılar,karartır, inkar eder.

Bilimsel yöntemle, doğruya erişme mücadelesini verdikçe ve yaklaştıkça bilimin değeri daha iyi hazzedilir ve anlaşılır. Ezilen ve haklı olan, doğruda sebat ettikçe temiz kalır ve özgürlüğe erişebilir.

Kritik edilmesi dileğiyle!