Aryan İnançlar ve Reya

Yazar : Selahattin Ali Ariki
Boyut: 14 x 20 cm
Fiyat: 64

"Homo Spaiens" ile var olan, zamanla toplumun güçlü kurumları haline gelen inanç/din; günümüzde etkinliğini sürdürmektedir. Bugün etkinliğini sürdüren Yahudilik, Hıristiyanlık ve İâamiyet; Yakın Doğu'da ve Orta Doğu'da ortaya çıkmışlardır: BtrTek tanrılı dinlerden önce etkin olan Aryan inançlar arasında; Mjtkra ve Manîhiizm Akdeniz ve Avrupa'ya kadar yayılır. Tek tanrılı dinlejufe bu topraklarda var olan Aryan kökenli inançlar zayıflamaya ve yok olmajİ bailan Bu süreç; egemen olan bu tek tanrılı dinlerin Jfeendi dışındaki inagçları yök etme sürecidir. f Bu süreçle yaşamak, varlığını sürdürmek için dağlara sığınmak, takiyye yapmak gibi çarelere başvuran Aryan inançla^; Mithra, Anahita, Zervan, Zerdü$r?"frîânı, Mazdek'ın günümüze kalan kalıntıları Yarsan, Ezdai, Reya/Raa Heqîye(Kürd Aleviliği)'dir. Birçok yönden birbirine benzer ritüellere sahip bu üç inanç, Kürd orijinlidir! Bütün tarihsel süreci, tüm bu inançlar arasındaki alış-veriş ve geçişleri, Yarsan, Ezdai ve Reya/Raa Heqîye'deki özgün ritüelleri, bunlar arasındaki benzerlikleri ve egemen dinlerden almak zorunda kaldıkları unsurları bu çalışmada göreceksiniz.