Teras Etkinlikleri

İsmail Beşikci Vakfı / 1. Salon

02/12/2023

O HAL'de GAZETECİLİK!

OHAL’de Gazetecilik artık sadece bir belgesel değil. Gazeteci-Yazar Roni Nasır Kaya’nın OHAL’de Gazetecilik belgeseli, Sitav Yayınları’ndan kitap olarak çıktı. Böylece 90’lı yıllardan günümüze özellikle Kürt coğrafyasında gazetecilik mercek altına alınıyor. Olağanüstü Hal uygulamalarının en katı kurallarından 2000’li yılların AB üyelik süreci ile 15 Temmuz ve sonrası günümüzdeki gazeteciliğin zorlukları bir bir anlatılıyor. Anlatımcılar 90’lı yıllardan günümüze kadar bu mesleğin içinde olanlar. Diyarbakır’da Veysi Polat, Faruk Balıkçı, Roza Metina, Van’da Adil Harmancı, Hakkâri Yüksekova’da Necip Çapraz, Iğdır’da Murat Akkuş ve son yıllarda sık sık hakkında davalar açılan Oktay Candemir katılan isimlerden. Kitabın önsöz yazısını Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat yazdı. Belgesel çekimlerine başlamadan önce görüşmek istediği gazetecilerin tutuklanmasıysa sözden damlayan kanıtlar. Çünkü gazetecilik gerçek, doğru ve hakikat arayışıdır. Bir bilge misali kimlik, cins, inanç, ırk kaygısı olmadan özgürce üstesinden gelmeyi gerektirir. Bir dengbejin içten gelen tınısından yaşamı yakalamaktır belki de. Roni Nasır Kaya da 90’lı yılların karanlık dönemini yaşayan meslektaşlarının anıları ve tanıklıklarından etkilenerek gazeteciliğe başladı. Yaşananların vicdani sorumluluğu ile kayıt altına alınması gerekiyordu. Geçmişten günümüze gazetecilerin yaşadığı zorlukları yaşayanların dilinden aktardığı OHAL’de Gazetecilik kitabı aynı zamanda tarihe bir kayıt niteliğinde. İki öykü kitabı bulunan Kaya: “Her ne olursa olsun bütün olup bitenlere karşı ısrarla o hâlde gazetecilik yapmaya devam edelim.” diyor.

Roni Nasır KAYA; 2000’li yıllarda Dicle Haber Ajansı’n- da muhabir olarak gazeteciliğe başladı. Farklı ajans ve gazetelerde çok sayıda haber, yazı ve söyleşileri yayım- landı. Helsinki StandinAO Audiovisuaalinen Viestinta Digimedia bölümünden mezun oldu. Daha sonra çeşitli prodüksiyon firmaları ve televizyon kanallarında prog- ram yapımcısı olarak çalıştı. Uzun bir süre sinema ile ilgili okumalar yaptı. Ve bir süre Gazete Karınca’da edi- törlük ve muhabirlik yaptı.
Yazarın, Seccade (2020) ve Besna (2021) adlı yayım- lanmış iki öykü kitabı bulunuyor. Finlandiya PEN Yazar- lar Birliği, Finlandiya Gazeteciler Sendikası (YLL-Yleinen Lehtimiesliitto), Türkiye Yazarlar Sendikası ve Uluslara- rası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) üyesidir. Halen serbest gazetecilik yapmaya devam ediyor.