“Çağımızın Sokrates’i İsmail Beşikci” Kitap Sohbeti Youtube'de!
Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi Kitap Şenlikleri kapsamında gerçekleşen...
Kürt Alanında Sanat Çalışmaları ve Dekolonyal Perspektif
SANAT VE KAVRAMSAL ETKİLEŞİMLER 1
Hêlîn & M. Ali Boran: Günümüzde Kürt Sanat Alanında Kürt Sanatçıların Karşılaştıkları Zorluklar ve Perspektifler
Moderatör: Selman Akıl
13 Kasım 2020, Cuma – 18.00
*Online
"Neden bu başlıkta bir seminerler dizinine ihtiyaç duyulmakta?
Devletsiz bir toplumun sanat çalışmalarının yok sayıldığı bir ortamda, bu başlıkla sunulması hedeflenen seminerler dizinine girişmek, dekolonyal perspektifin sunduğu bağlamda politik-kültürel bir soruyu kurcalamaktır.
Modernite okumaları, sömürgecilik ve sömürgecilik sonrası çalışmaların kendini görünür kıldığı zamanlardan (özellikle Afrika dekolonyal sanatını dikkate aldığımızda) bugüne, "sömürgeciliğin girdabı" ve "ezilenlerin dekolonyal pedagojisi", tüm dünyada sanatsal uygulamalarda farklı yaklaşımları, ilişkiselliği ve yeni bir dekolonyal estetiğin görünür olmasını sağlamıştır.
Direniş ya da yeni Kürt öznelliğinin kaçınılmaz yurtsuzluk alanında oluşan sanat çalışmalarının, devletsiz bir toplumun hafızası bağlamında, Türkiye’de (Bakur), İran’da (Rojhilat), Irak’ta (Başûr) ve Suriye’de (Rojava) karşı-modernite okumasına yöneldiğini, bunun ise sanat alanında kolonyalizme karşı oluşan ilişkisel ve dekolonyal estetiği işaret ettiğini söyleyebiliriz. Kürtlerin kolektif hafızasının taşıyıcılarından olan ve hikâyelerini, ekonomik, kültürel, sosyal dönüşümler üzerinden detaylandıran dengbêjlik kurumuna, bu bağlamda özel bir parantez açmak gerek. Keza bütün Kürt alanının sanatsal etkinliği, bu sözlü hafızanın güçlü ilişkiselliğine dayanmaktadır. Bu alanda üretilen estetiğin sömürgecilikten kopuşu imlediğini de söylemeliyiz. Ama aynı şekilde eserler bu okumalar etrafında oluşurken, Kürt alanının politik konumunun sanatsal alanla iç içe geçen farklı formlara ve etkileşimlere de ait olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı Benjamin, Fanon, Deleuze, A. Mbembe veya Duchamp, Joseph Beuys, B. Brecht, A. Artaud, Sitüasyonist Enternasyonal, Fluxus, Samuel Fosso, Hito Steyerl’i çağıran bir külliyat aracılığıyla da bu seminerler, modern-çağdaş sanatsal, entelektüel veya politik Kürt alanı algısının keşiflerinin farklı okumalarına da yaslanarak buradaki sanatsal durumun nasıl dekolonyal fikre ve ilişkisel estetiğe sıkı sıkıya bağlı olduğunu tartışmayı amaçlamaktadır.
Bu seminerler, Kürt alanındaki bir çok sanatçının çalışmalarına dayanarak, eserlerin ve filmlerin yorumlanması yoluyla imgeler, söylemler tarafından üretilen işaretler ve olayların bir analizini de vermeyi arzuluyor. Bütün video, tiyatro, güncel sanat ve sinema alanında üretilen eserler, bu anlamda iç içe geçen farklı kuşakların anlatısına yaslansa da, bir yandan da Bêwelatî (yurtsuzluk) imgesinin içine sığınan inanılmaz bir sanatsal politik durumla ilişkilenir. Müzikten, tiyatroya, edebiyattan, sinemaya ve güncel sanata (ya da çağdaş sanata) kadar uzun ve kaotik bir yolculukla, yavaş yavaş sanatsal olaylarla, küresel sanat alanına girmeyi deniyor. Çağdaş Kürt sanat çalışmaları dünyaya açılıyor!
İsmail Beşikci Vakfı ve KARGEH ortak etkinliğiyle gerçekleşecek olan bu seminerler dizisi, farklı alanlardaki sanat yaklaşımlarını yan yana getirmeyi ve okumayı amaçlarken, seminerlere katılacak sanatçılar, akademisyenler ve aktörler kendi işlerini, deneyimlerini ve teorik okumalarını sunarak, konu başlıkları etrafında ilerleyecektir."
2020-2021 Sonbahar Kış Sanat Seminerler Dizisi'ni İsmail Beşikci Vakfı ve Kürt Tarihi Dergisi’nin sosyal medya hesaplarından izleyebilirsiniz.
Bu yayını ve diğer yayınlarımızı kaçırmamak için Kürt Tarihi dergisi ve İsmail Beşikci Vakfı’nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, YouTube kanalımıza a
Yayınlarımızı izleyebileceğiniz sosyal medya hesaplarımız:
https://www.youtube.com/playli
https://www.youtube.com/user/i
https://www.facebook.com/Ismai
https://twitter.com/ibesikciva
https://www.facebook.com/kurtt
https://twitter.com/kurttarihi