Kurumsal Yapı

İsmail Beşikci, Üye
Ahmet Önal, Üye

İsmail BEŞİKCİ
1939 yılında İskilip’de orta halli bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlkokulu ve Ortaokulu İskilip’de, liseyi Çorum’da okudu. 1962 yılında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1962-1964 yılları arasında askerlik görevini yaptı. Leman Beşikci ile evlendi. 1964 yılı sonlarında, Erzurum’da, Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Sosyoloji Asistanı olarak göreve başladı. 1968 yılında, kitaplarından, yazılarından, derste anlattığı konulardan dolayı hakkında idari soruşturma açıldı. İdari soruşturma sonunda, Temmuz 1970 de, Atatürk Üniversitesi’ndeki görevine son verildi.

1971 başında, kısa bir süre Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde çalıştı. 19 Haziran 1971 de bu Fakülte’de gözaltına alınıp Diyarbakır’a götürüldü. Tutuklandı. Atatürk Üniversitesi’nde hazırlanan idari soruşturma dosyası esas alınarak dava açıldı.

Bu tarihten itibaren, yazılarından ve kitaplarından dolayı muhtelif tarihler arasında, 17 yıl iki ay sıkıyönetim tutukevlerinde, cezaevlerinde kaldı. Halen serbest ve yazıları internet ortamında yayımlanıyor. İsmail Beşikci Vakfı’nda Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu üyeliği yapmaktadır.

İbrahim GÜRBÜZ
1955 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçeisinin Kızıl köyünde doğdu.1961 yılında Kars’tan İzmir – Tire’ye ailece göç etti. İlk, orta ve liseyi Tire’de bitirdi. 1973 -74 öğrenim yılında Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliğine girdi. 1978-1979 öğrenim yılında üniversiteyi bitirdi.1979 yılında Sivas Atatürk Lisesi’nde Kimya öğretmenliği ve akabinde bir yıl İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarı’nda Kimya Mühendisi olarak çalıştı.12 Eylül 1980 darbesinin gelmesiyle birlikte Arkeolojideki görevinden istifa ederek siyasal mücadeleye atıldı.8 Mayıs 1981 tarihinde gözaltına alındı. Dört yıl altı ay 12 Eylül zindanlarında yattı.
1985 Ocak ayında tahliye oldu. 1985 yılında Aynur Hanım’la evlendi.1985-1990 yılları arası ticari faaliyetlerine başladı ve 1991 de bir grup arkadaşıyla Mezopotamya Kültür Merkezi’nin kuruluşunu gerçekleştirdi. 3.5 yıl MKM başkanlığı yaptı.MKM’nin kuruluşuyla birlikte siyasal mucadele yerine kültürel alanda mücadeleyi tercih etti. 1992 tarihinde Musa Anter, İsmail Beşikci, Feqi Hüseyin, Cemşid Bender, Yasar Kaya, Abdurrahman Dürre ve Süleyman İmamoğlu ile birlikte Kürt Enstitüsünü kurdu. 1991-1995 arası tescilleri gerçekleşmeyen Kürt Kültür Vakfı, Mezopotamya Kültür Vakfı ve Şeyh Sait Vakfı kuruluş çalışmalarında bulundu.

1994 yılı sonunda çeşitli gazete, dergilerde çıkan yazılarından ve çeşitli sempozyum ve toplantılarda yaptığı konuşmalardan hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. 2002 yılında çıkan erteleme yasası sonucu uzun firar dönemi sona erdi. 2004 yılında yine bir gurup arkadaşıyla on bir dilde yayın yapan Yaşam Radyo’nun kuruluşunu gerçekleştirdi. İsmail Beşikci Vakfı kurucularından olup ve halen Başkanlığını yürütmektedir.

İshak TEPE
1941 Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Meydan köyünde doğdu. İlkokulu Meydan’da bitirdi. 1956 yılında medrese eğitimini tamamladı. 1965 yılında Bitlis Müftülüğünde açılan imtihanı kazandı ve Diyanet Teşkilatında memurluğa başladı. 1966’da eşi Zübeyde ile evlendi ve iki kız iki erkek dört çocuğu oldu. 1966-1969 yıllarında Diyarbakır İmam Hatip Lisesini bitirdi. 1965-1977 yıllarında Bitlis Müftülükte görev yaptığı sırada siyasi bir soruşturma sonunda 1977 yılında Merzifon’a, 1979’da Rize’ye sürgün edildi. 1981 yılında Bitlis’e geri döndüğünde ihtilalden dolayı gözaltına alındı. Bir ay askeriyede gözaltında, bir ayda Bitlis Cezaevinde tutuklu kaldı. Tahliyeden sonra görevden istifa etti ve Bitlis’te müteahhitliğe başladı.

1983 yılında kurulan Anavatan Partisi İl yönetiminde yer aldı. 1997 yerel seçimlerinde Belediye Meclis üyeliğine seçildi. Bu ara dört yıl Belediye Başkan vekilliği yaptı. 1991 yılından sonra kurulan Kürt partileri sırasıyla; HEP-DEP-HADEP’te yer aldı. 1993 yılında Bitlis DEP İl Başkanı iken oğlu Ferhat Tepe Özgür Gündem muhabirliği yaparken Bitlis’te devlet çeteleri tarafından kaçırıldı ve Elazığ Hazar Gölü’nde boğularak katledildi.

1993 yılından itibaren Kürt partileri içerisinde Merkez Yürütme, Genel Saymanlık gibi görevler üstlendi. 1998 yılında Genel Merkez Yönetimi olarak 12 kişi tutuklandı. 6 ay Ankara, Elmadağ ve Haymana’da cezaevlerinde tutuklu kaldı. HADEP kapatıldıktan sonra KADEP’e üye oldu. Ancak aktif olarak bir görev üstlenmedi. Son yıllarda bilimsel, sanatsal çalışmalara ve sosyal etkinliklere kendini adadı. İsmail Beşikci Vakfı’nın Mütevelli Heyetinde ve aynı zamanda Saymanlık yapmaktadır. Bu yıllar arasında yayınlanmış üç adet Kürtçe kitabı bulunmaktadır. Bir tanesi üzerinde de çalışmaları halen devam etmektedir.

Kitapları;

Apê Kal (Hikaye ve Zargotin), Perî Yayınları,

2002 Mışk û Kezik (Fabl), Perî Yayınları,

2002 Gûldeste ; Gotinan pişiyab(Atasözleri), Perî Yayınları,

2004 Hatê Mırınê Çav Lı Kırıne (Benim bir sözüm var), devam ediyor.

Abdullah BARAN

Konya’nın Kulu ilçesi Tavşancalı Kasabası’nda 1961 yılında doğdu. İlkokulu bitirdi. Altı kız, iki oğlan 8 sekiz çocuğu var. 1985 tarihinden bu yana Danimarka ve Norveç’de yaşamakta olup, 22 yıldır ithalat, ihracat, restaurant, market, mobilya, kafe gibi çeşitli alanlarda ticaret yapmaktadır. Şimdi Norveç’in Trondheim, Sandnessjoen şehirlerinde ikamet etmektedir. Kürtçe dışında Norveççe ve Türkçe biliyor. İsmail Beşikci Vakfı’nın Mütevelli Heyetinde yer almaktadır.

Talat İNANÇ
Talat İnanç 1945 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesinin Alebociya (yeni ve resmi adı Boyacı) köyünde (nüfustaki kaydı 01.04.1948) doğdu. 1956 yılında 11 yaşında iken, dayısının Diyarbakır şehir merkezinde iş bulması üzerine, dayısının çocuklarıyla birlikte okula gitme olanağı buldu. Diyarbakır Ali Paşa İlkokulu’nu 1960 yılında bitirdi ve Ziya Gökalp Orta Okuluna girdi. Ortaokul ikinci sınıfta iken parasız yatılı (leyli mecani) imtihanını kazanarak Ziya Gökalp Lisesi pansiyonunda kalarak öğrenimine devam etti. 1965 yılında lise ikinci sınıftayken AFS (American Field Service) Derneğinin imtihanlarını kazanarak lise son sınıfı Amerika’da okuma fırsatını elde etti.

1965-1966 ders yılını ABD Washington Eyaletinin Silverdale kasabasındaki Central Kitsap High School’da okuyarak lise öğrenimini tamamladı. Girdiği Amerikan üniversiteleri sınavında matematikte ilk yüzde bire girmeyi başardı. 1966 yılı yazında Türkiye Üniversiteleri sınavlarında 6 seçeneğin hepsini kazandı.

Amerikan Robert Koleji Yüksek Okulu İnşaat bölümüne girdi. 1971’de Robert Kolejinin Boğaziçi Üniversitesi’ne dönüşmesiyle bu üniversitede master öğrenimine başladı ve aynı zamanda burada asistanlık yaptı.

1973 yılında STFA Temel Araştırma ve Sondaj Firmasında çalıştı. 1974 Şubat ayında zemin mekaniğinde master tezini verdi ve yüksek inşaat mühendisi oldu. Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.’de mühendis olarak çalışmaya başladı. Tekfen’in Aliağa Rafinerisinde, Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı Yapımında ve Toros Gübre Fabrikası İnşaatında çalıştı. 1976’da kısa dönem askerlik hizmetinden sonra tekrar Tekfen’e döndü. Bir süre Ankara’da Yaşar Özkan Firmasında çalıştı. Sonra 1978’den itibaren iki arkadaşı ile birlikte serbest çalışmaya başladı. O arkadaşlarından biri olan M. Şerif Çelik ile ortak çalışmaları halen devam etmektedir.

Üniversite öğrencisi olduğu yıllarda okulun Folklora Doğru dergisinde folklorla ilgili yazılar yazdı. Robert Koleji Yüksek Okulunda “İzlerimiz” Edebiyat Dergisinin şiir yarışmasında 1967 yılında “Toprak” şiiriyle üçüncülük, 1968 yılında “Orakçılar” şiiriyle birincilik ve 1969 yılında “Yeryüzünde İdiler” şiiriyle yine birincilik ödüllerini kazandı.

Talat İnanç 1983 yılında, SODEP’te Diyarbakır il başkanı olarak siyasete girdi. 1987’de sağlık sorunu nedeniyle siyaseti bıraktı. Diyarbakır’da İnsan Hakları Derneği’nin kurucularındandır. Daha sonra bir dönem İnsan Hakları Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliği de yaptı.

1988 yılında Türkçeye çevirdiği Pablo Neruda’nın “Kaptanın Dizeleri” adlı Aşk Şiirleri kitabı yayımlandı. İş hayatı dışında zamanının çoğunu şiir ve edebiyatla uğraşarak geçirmektedir.

İsmail Beşikçi için Kürtçe yazdığı “Smaîlê Dergûşvan” adlı şiiri ve bu şiirin Türkçe çevirisi, Barış Ünlü ile Ozan Değer tarafından derlenen “İSMAİL BEŞİKÇİ” kitabında yayımlanmıştır. Talat İnanç “İsmail Beşikçi Vakfı”nın kurucu üyelerinden biridir.

RUŞEN ARSLAN
1944 yılında Muşta doğdu. İlk,orta ve lise tahsilini Muşta tamamladı. 1961 yılında Ankara Hukuk Fakültesini kazandı. Öğrencilik sırasında siyasetle uğraşmaya başladı. 1964 yılında Türkiye İşçi Partisine üye oldu. 1973 yılında parti kapatılırken Muş il başkanlığı görevini yürütmekteydi.Yine öğrenciliği sırasında Ankara Hukuk Fakültesi Fikir Klübünün kuruluşuna katıldı ve başkanlığını yaptı.1967 yılında Ankara Hukuk Fakültesinden mezun oldu ve avukatlık stajına başladı. 1969 yılında avukat oldu. Aynı yıl askere gitti ve 1970 yılında terhis oldu. Askerlik sonrası Muşta serbest avukatlığa başladı.

12 Mart 1971deki askeri müdahale sırasında gözaltına alındı. 49 gün gözaltına alındıktan sonra salıverildi. Salıverildikten sonra, Diyarbakır Sıkıyönetim Askeri Mahkemelerinde yargılanan siyasi tutukların müdafiliğini Av. Şerafettin Kaya ile birlikte yüklendi. DDKO, KDP, Erzurum-Kars Devgenç gibi davaların savunuculuğunu yaptı. DDKO davasından sanık olarak yargılandı ve beraat etti.
1975 Komal Yayınevinin kurucuları arasında bulundu. 1976da yayın hayatına giren Rızgari dergisinin editörlüğünü yaptı. 1974-1977 arasında DİSKin Çukurova Bölgesindeki hukuk danışmanlığını yürüttü

1979 yılında bölücülük suçlamasıyla tutuklandı. 1980 askeri darbesinden sonra Rızgari davasından yargılandı ve 10 ağır hapis ve 3 yıl sürgün cezasına çarptırıldı. 1985 yılında cezasını bitirerek tahliye oldu.

Tahliye olduktan on gün sonra Bitlis Ağır Ceza Mahkemesi tekrar üç yıl hapis cezasına mahkûm etti. Bunun üzerine Avrupa””ya gitti. 1985-2004 yılları arasında Avrupa””da yaşadı. 2004 yılında döndü ve İstanbul””a yerleşti.

Menu hakların iadesi kararı alarak, tekrar mesleği olan avukatlığa dönmek için başvurdu. Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı engel çıkardılar. İdare Mahkemesinin kararı üzerine avukatlık yapmak hakkını elde etti. Şu anda İstanbul Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.

İdam, Gölgeler ve Ebe Kocası adında üç hikâye kitabı ile Niyazi Usta adında biyografi, Cim Karnında Nokta adlı anı ve Şeyh Sait İsyanında Varto Aşiretleri ve Mehmet Şerif Fırat Olayı adlı araştırma kitapları vardır.

AHMET ÖNAL
1956 yılında Çewlig’in (Bingöl), Kiğı ilçesi, Azadpêrt (Adaklı) Nahiyesi, Cunan (Çevreli) Köyünde dünyaya geldi. Orta halli bir ailedendir. İlkokulu (1962-1967) köyünde, ortaokulu (1968-1971) ve liseyi(1971-1974) Kiğı’da, Eğitim Enstitüsü’nü(1977-1979) Çewlig’de tamamladı. Bir yıl Çewlig’in Nebiyan Köyünde Sınıf öğretmenliği yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinde siyasi faaliyetlerinden dolayı tutuklandı, öğretmenlikten atıldı. İdamla yargılandı. Ancak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1987 yılında serbest kaldı. Sırasıyla Med Yayınları’nın (1992), Zêl Yayınları’nın (1994) ve Nûjen Yayınları’nın (1996) kurucuları arasında yer aldı ve bu yayınevlerinin Genel Yayın Yönetmenliğini yürüttü.
Tüm bu yayınlar sırasıyla kapatıldıktan sonra, 1997 Yılında Pêrî Yayınları’nı kurdu ve bu yayınevi kapsamında 360 kitap (230 Türkçe, 130 adet Kürtçe tarih, araştırma -inceleme, anı- roman ve edebiyat alanlarında olmak üzere) yayınladı.Yayıncılığın yanı sıra 1992 yılında Nevroz Ateşi Dergisi, 1994 yılında Jiyana Nû Gazetesi, 1996 yılında Roj Gazetesi’ni yayın hayatına geçirdi. Söz konusu yayınların Yayın Kurullarında yer aldı.2003 yılında İsveç Uppsala Üniversitesi, Diller Fakültesi, Asya Hindu-İrani Diller Bölümünde, bir dönem (Lise ve dengi okullara eğitmenlik yapacak düzeyde) Kürtçe eğitim gördü. Çeşitli dergi, site ve kitaplarda makaleleri/yazıları yayınlanmış olan Ahmet Önal, Pêrî Yayınları’nın editörü ve sahibi olup İsmail Beşikci Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesidir.