eski - İBV Araştırma Kütüphanesi

Katolog taraması için tıklayın

İsmail Beşikci Vakfı Araştırma Kütüphanesi, Türkiye’de öncelikle Kürt Araştırmaları açısından orta vadede konu kütüphanesi olmayı amaçlayan sayılı kütüphaneler arasındadır. Kütüphanenin en önemli özelliklerinden biri, koleksiyonun tamamının Dr. İsmail Beşikci’nin 1950’li yıllardan günümüze kadar yararlandığı ve biriktirdiği  kaynaklardan oluşmasıdır. Dr.İsmail Beşikci’nin koleksiyonunun çekirdeğini oluşturduğu İsmail Beşikci Araştırma Kütüphanesi, ilgi alanı içine giren basılı ya da dijital olan farklı dillerde kaynaklarla da gelişimine devam etmektedir.

2011 yılında hizmete başlayan Kütüphanede özellikle sosyal bilimler ve edebiyatla ilgili çeşitli dillerde yayınlanmış eserler ve İsmail Beşikci’nin arşiv niteliği taşıyan belgeleri bulunmaktadır. Kürtçe ve Türkçenin yanı sıra çeşitli dillerden de eserlerin bulunduğu kütüphanemizde bir ilk olarak konu başlıkları Kürtçe-Türkçe-İngilizce olarak düzenlenmiştir. Kütüphanede 20 bini aşkın farklı kaynak farklı kategorilerde tanımlanmıştır. Bu kategoriler; toplum bilimleri, tarih-coğrafya, edebiyat, din, genel konular, felsefe-psikoloji, dil ve dilbilim, doğa bilimleri-matematik, teknoloji, sanat ve armağanlardır. Tüm bu kaynaklar farklı dillerde basılmıştır; Türkçe, Kürtçe (Kurmanci, Zazaki), İngilizce, Fransızca, Almanca, Osmanlıca, Yunanca, Farsça, Arapça, Ermenice.

Kütüphanede LİBRİD Otomasyon sistemi kullanılmakta ve kaynaklar Dewey Onlu Sınıflama sistemine göre ve açık raf uygulamasıyla kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Kütüphanemiz iki katlı olup, her iki katında da gelen misafirlerimizin araştırmalarını rahat bir şekilde yapabilmeleri adına çalışma masaları, koleksiyon taraması yapabilmeleri ve çalışmalarında kullanabilecekleri bilgisayarlarla desteklenmiş ortam oluşturulmuştur.

Kütüphanemizin mülkiyeti İbrahim Gürbüz ve Aynur Gürbüz tarafından bağışlanmıştır. Kütüphanenin iç dekorasyonu İsmail Beşikci’nin bazı kitaplarından özel duvar kâğıdına dönüştürülerek Mimar Can Tepe tarafından dizayn edilmiştir.

Kütüphanenin amacı, sosyal bilimler alanında çalışma yapan ve yapmak isteyen herkese araştırma olanakları sağlamaktır. Kütüphanecilik ve bilgi teknolojileri alanında yenilikleri takip ederek araştırmalara katkı sağlayacak olan kütüphane kullanıcılarına ulaşmayı hedeflemektedir. Kütüphanemiz gelen kullanıcılarına üyelik sistemi oluşturmaktadır.

Diyarbakır Canip Yıldırım Kütüphanesi

İsmail Beşikci Araştırma Kütüphanesi’nin Diyarbakırda bulunan şube kütüphanesi, 2015 yılında vefat eden Canip Yıldırım’a ait dört bine yakın kitap, dergiler, gazete kupürleri vb. materyallerden oluşan  koleksiyonun oğlu Şahap Yıldırım tarafından vakfımıza bağışlanmasıyla, koleksiyon Diyarbakır temsilciliğimizde düzenlenmiş ve Canip Yıldırım Kütüphanesi adı altında kullanıcıların hizmetine açılmıştır.

Kütüphane Koleksiyonu;

• 12.000 kitap
  • 800 farklı dergi
  • 92 farklı gazeteden oluşmuş 3000 e yakın ciltli gazete
  • Yavrumun Elifbası (1927 – Helal Matba’ası ),
  • Ayın Tarihi Aylık Mecmua’ 1339 – Numara: 03,
  • Ayın Tarihi Aylık Mecmua’ 1341 – Numara: 14,
  • Ayın Tarihi Aylık Mecmua’ 1341 – Numara: 15,
  • Lozan Konferansı 1922-1923 Konferansda tezekkür olunan senedât mecmua’sı Birinci Takım Cild: 1 1924-1341
  • Lozan Konferansı 1922-1923 Konferansda tezekkür olunan senedât mecmua’sı Birinci Takım Cild: 2 1340
  • Lozan Konferansı 1922-1923 Konferansda tezekkür olunan senedât mecmua’sı Birinci Takım Cild: 1 1924-1340
  • Lozan Konferansı 1922-1923 Konferansda tezekkür olunan senedât mecmua’sı Birinci Takım Cild: 2 1924-1340
  • Lozan Konferansı 1922-1923 Konferansda tezekkür olunan senedât mecmua’sı Birinci Takım Cild: 3 1924-1340
  • Lozan Konferansı 1922-1923 Konferansda tezekkür olunan senedât mecmua’sı Birinci Takım Cild: 4 1924-1340
  • Menniskas Geograpi Försök till popular framstallning afden historiska geographien, efter Carl Ritters Method af Fr. De Rougemont   Stockholm Zach’arias hæggeström / 1846 gibi nadide eserlerimiz yer almaktadır.

Çalışma Saatleri

Kütüphanemiz Resmi tatiller, pazar ve pazartesi hariç her gün saat 10:00 ve 18:30 arası hizmet vermektedir.

GOTÛBÊJ & ÎMZE
  • İBV Diyarbakır Temsilciliği
GOTÛBÊJ & ÎMZE ”Siya yê Din û Çîrok"
  • İBV Diyarbakır Temsilciliği