İBV Seminer Dizisi

İsmail Beşikci Vakfı / 1. Salon

23/11/2019

Türkiye sınırları içinde yaşayan Kürtlerin hak ve özgürlük mücadelelerinde din her zaman başat bir rol oynadı. Bu rol kimi zaman Şeyh Said İsyanı’nda olduğu gibi dini liderlerin öncülüğündeki geniş halk hareketlerini ve direnişlerini örgütledi. Kimi zaman ise Türk siyasal İslam’ının boyunduruğunda rıza ve itaat üretme araçlarına dönüştü. Bu dönüşüm elbette Türk devletinin hegemonik siyasetinden ve dinin siyasal rıza üretmek için araçsallaştırılma stratejilerinden bağımsız değerlendirilemez. Dine, Kürt din adamlarına ve Kürt dindarlığına yönelik genellemeci teamüller çoğunlukla Türk siyasal söyleminin etkisinde kalmış ve bu alanda Kurdî bir tarih okumasının imkanını zorlaştırmıştır. Kendi tarihine ve varlığına yönelik tahrif edilmiş bu tasavvur, Franz Fanon’a göre kolonyal pratiklerin sonucudur ve çoğunlukla kendinden nefret, aşağılık kompleksi ve egemenin menfaatlerine hizmet eden bir tarih ve varlık tasavvuruyla iç içe gelişir. Böyle bir teorik ve kavramsal çerçeveye dayanan bu konuşma, yirminci yüzyıl Kürt siyasal tarihinde direnişten itaate dinin geçtiği aşamalara odaklanacak ve Kurdî bir tarih okumasının imkanlarını din ve siyaset ekseninde tartışacaktır. Dr. Mehmet Kurt Siyaset sosyoloğu, antropolog ve belgesel filmci. London School of Economic sand Political Science’ta araştırmacı ve Yale Üniversitesi’nde ulus-aşırı İslami hareketler üzerine ders veriyor. Türkiye’de Hizbullah (İletişim 2015) kitabının yazarı. Araştırma alanları siyasal İslam, Kürt meselesi, gençlik, sivil toplum, radikalleşme ve ulus-ötesi İslami hareketleri kapsıyor. İlk uzun metraj belgeseli Yedi Kapı(2019), bir grup gencin eleştirel pedagoji ekseninde alternatif bir eğitim modeli arayış hikayesini ve Türkiye’de yüksek öğretimin çıkmazlarını anlatıyor.
GOTÛBÊJ & ÎMZE
  • İBV Diyarbakır Temsilciliği
GOTÛBÊJ & ÎMZE ”Siya yê Din û Çîrok"
  • İBV Diyarbakır Temsilciliği