Batı Ermenistan Kongresi’nin davetlisi olarak 26-31 Ekim tarihleri arasında sosyolog yazar İsmail Beşikçi, Diyarbakır eski Belediye Başkanı Osman Baydemir ve İsmail Beşikci Vakfı Başkan Yardımcısı Av. Ruşen Arslan, Ermenistan’a ziyarette bulundular. Ziyaret sırasında Batı Ermenileri Kongresi ve Erivan Devlet Üniversitesi Beşikci’ye Ermeni soykırımı üzerine yaptığı çalışmalarından dolayı Gevorg Surenyants nişanı taktı.

Ziyaret programı çerçevesinde Erivan Üniversitesi’nin organize ettiği ve çok sayıda öğretim üyeleri ve kalabalık bir öğrenci grubunun katıldığı toplantıda Beşikci, Baydemir ve Arslan birer konuşma yaptılar. Toplantıda ilk söz Ruşen Arslana verildi. Arslan, Beşikcinin çalışmalarını ve hayatını tanıtan bir konuşma yaptı.

Soykırıma uğrayan halklar genelde devletsiz halklar

Beşikci konuşmasında, Kürdistan sorunuyla ilgili araştırmalarının Ermeni sorununu karşısına çıkardığını, Kürdistan sorunuyla Ermeni sorunu arasında ayrılmaz bir bağ olduğunu o zaman fark ettiğini söyledi.

Beşikci, soykırıma uğrayan halkların genelde devletsiz halklar olduğunu ifade ederek, Ermenistanda yeni kurulan Soykırım Enstitüsü’nün 1923’de kurulan daha sonra varlığı 1929 ortadan kaldırılan Kızıl Kürdistan ve 1992 Azeri - Ermeni Savaşında Kürtlerin uğradıkları haksızlıkları da incelemesi gerektiğini vurguladı.

Beşikci, Ermeni soykırımında Ermenilerin taşınmaz mallarını ele geçirmek için Türk devletiyle işbirliği yapan Kürt işbirlikçilerinin olduğunu belirterek, Ermeni, Yahudi soykırımlarının yanında Ruanda, Bosna ve Kürdistandaki soykırımlar arasındaki benzerlikleri de konuşmasında örneklendirdi.

Osman Baydemir ise, Dünya’nın neresinde olursa olsun, soykırıma uğramış Ermenilerin torunlarının gelip kendi topraklarına yerleşme haklarının olduğunu ve kardeş haklarla birlikte yaşayabileceklerini söyledi.

Baydemir, Belediye başkanlığı döneminde tarihi Ermeni varlıklarının korunması ilişkin çalışmalardan da bahsederek, Ortadoğu’nun en büyük Ermeni kilisesi olan Diyarbakır’daki Surp Giragos Kilisesi’nin onarılması ve ibadete açılmasını örnek verdi.

Erivan Üniversitesi, insan hakları savunucusu olarak Baydemir’e de Ermeni sorunu ve tarihi varlıklarının korunması üzerine belediye başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalarından dolayı nişan taktı.

İsmail Beşikci, Beşikci Vakfı Başkan Yardımcsı Ruşen Arslan ve Osman Baydemir ayrıca Ermeni Soykırım Anıtı’nı da ziyaret ederek 1915 Ermeni Soykırımında hayatlarını kaybedenler anısına bir çelenk bıraktılar.

Çetin Çeko

1 2 3 4 5 6 7 8 9