Vakfımız bünyesinde 26 Nisan tarihinde gerçekleştirilen Zazaca söyleşide Zazaca’nın tarihsel gelişimi üzerine tartışmalar yürütüldü. Araştırmacı-Yazar Seyidxan Kurij’ın katılımıyla gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü Vakfımızın Zazaca eğitmeni Nurullah Bürçün yaptı.

Farklı çevrelerden 50-60 kişinin katıldığı ve büyük bölümü Zazaca/Kirmacça gerçekleştirilen rutin haftasonu söyleşimizde Zazalar/Kirmanclar ve Zazaca/Kirmancça üzerine bakış açıları ele alındı. Konuyla ilgili olarak bugüne kadar yapılan çalışmalar çerçevesinde Zazaca/Kirmançca’nın ve Zazalar/Kirmançlar’ın tarihsel kökleri üzerine tartışmalar yürütüldü. Unesco’nun kaybolma tehlikesi yaşayan diller listesine aldığı özellikle Kuzey Kürdistan’da konuşulan Zazaca’nın Kürtçe içindeki yerinin de tartışıldığı etkinlik kapsamında Yazar Seyidxan Kurij Zazaca/Kirmançca üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İlk Zazaca/Kırmancça metinlerle Zazaca/Kirmançca üzerine yapılan ilk çalışmalara da değinen Kurij son yıllarda Zazaca/Kirmançca’nın yaşaması için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Vate Çalışma Grubu’nda Zazaca/Kirmançca için yürütülen çalışmalarda 1996’dan bu yana aktif olarak yer alan Kurij, bu kapsamda yapılan çalışmalardan çeşitli örnekler sunarken yaklaşık on yıldır çeşitli röportaj ve derlemelerle hazırladığı son kitabı “Şeyh Sait Hareketi-Tanıkların Anlatımı İle” hakkında da bilgiler verdi.

Yazar Seyidxan Kurij’ın sunumunun ardından soru-cevap şeklinde devam eden etkinliğin son bölümünde dinleyiciler de konuyla ilgili fikirlerini belirtip merak ettikleri konularla ilgili sorularını yönelttiler. Etkinlik yaklaşık olarak iki saat sürdü.