Vakfımızda rutin olarak yapılan söyleşilerde bu hafta 2014 Yerel Seçimleri tartışıldı. Yoğun tartışmaların yapıldığı panelde Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve Kürt Tarihi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Mesut Yeğen Katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Araştırmacı Gazeteci Fehim Işık yaptı.

2014 Yerel Seçimlere Bakış konulu panelde ilk konuşmayı Bekir Ağırıdır aldı. Bekir Ağırdır seçimlerin genel bir değerlendirmesini yaparak sözlerine başladı. Ağırdır, “Bence 3 seçimden oluşan seçim rallisinin özel bir önemi var. Türkiye’de Cumhuriyet’le beraber kurulmuş olan devlet ve yönetim sistematiği artık sürdürülemez. Dolayısıyla bu üç seçimde oluşturulacak olan kadrolar, 2015’ten itibaren Türkiye’nin yeni yapılanma sürecini sürdürecek olan kadrolar olacak. Hatta 17 Aralıkta başlayan AK Parti ve Cemaat arasındaki kavgaya da daha geniş bir pencereden bakılması gerektiği kanaatindeyim. O kavga sadece Ak Parti ve ya Recep Tayyip Erdoğan’ın önünü kesmek için değil, daha çok 2015’de oluşturulacak kadroların biçimlenmesi kavgasıdır. Dolayısıyla iki tarafın da yani bir tarafta Cemaat, bir tarafta AKP olmaktan ziyade iki tarafın da çok aktörünün olduğu, hedefte de çok aktörün olduğu bir kavga olarak okuyorum” dedi. Bekir Ağırdır sözlerinin devamında 2011 genel seçimlerinde her dört partinin de anayasa vaadiyle seçime girdiğini ama yeni bir yasa yapılmadığını kaydetti. Ağırdır, “Hatta sivil bir anayasa için anayasa uzlaşma komisyonu bile kuruldu, sivil toplum örgütlerinden görüşler alındı ama ne yazık ki anayasa yapılamadı” dedi. Ayrıca Ağırdır AK Partinin kutuplaşma üzerinden oy aldığını da sözlerine ekledi. Ağırdır birbirinden önemli noktalara değinerek sözlerini bitirdi. Ağırdır’dan sonra sözü Prof. Dr. Mesut Yeğen aldı.

Mesut Yeğen daha çok Kürt eksenli yerel seçimleri okuyarak konuşmasını yaptı. Yeğen, “Seçimlerde bir sürpriz yaşanmadı. AKP üstünlüğünü devam ettirdi, CHP lokal bir parti statüsünde devam etti, BDP de Kürdistan’ın esas partisi olma özelliğini devam ettirdi. Bu durumda görüldüğü gibi bir sürpriz yaşanmadı. Kimin kazanıp kimin kaybettiği de ilginç bir soru. Kanımca herkes kazandı ve herkes de kaybetti. Kimin kazanıp kimin kaybettiği nereden baktığımıza göre değişir. Neden herkes kazandı ve neden herkes kaybetti sorusuna cevap vermek istiyorum. 2014 seçimlerini tek başına değerlendirdiğimizde bu dediğim tablo ortaya çıkmıyor. Oradan baktığımızda Ak Parti en çok oy alan ve kazanan gibi görünüyor. BDP hariç diğer partilerde seçimin kaybedenidir. BDP’yi ayrı tutmamdaki sebep şudur: BDP bir bölge partisidir. Ve kendi bölgesinde seçimi kazandı. Dolayısıyla 2014 Yerel Seçimlerinin 2 kazananı var. Bunlar BDP ve AK Partidir. Bu durumda CHP ve MHP bu seçimlerin mağlubudur” dedi.

Prof. Dr. Mesut Yeğen’in konuşmasından sonra soru cevap bölümüyle panel son buldu.