İsmail Beşikci Vakfı ve Kürt Tarihi Dergisinin birlikte düzenledikleri Kürt Tarihi Seminerleri’nin dördüncüsü Nûbihar Yayınları’nın da katılımıyla 1 Mart 2014 tarihinde vakıf terasında yapıldı. Bu seminerin konusu, Belgelerle Şark İstiklal Mahkemeleri’ydi. Konuşmacı ise Mahmut Akyürekli’ydi. Oturumun moderatörlüğünü Mesut Yeğen yaptı.

Mahmut Akyürekli konuşmasına kişisel hikâyesini anlatarak başladı ve 1980’lerin ortalarında neden Yüksek lisansı terk ettiğini, Dersim hakkında yazdığı tezin neden kabul edilmediğini ve yaklaşık 25 yıl aradan sonra neden geri döndüğünü kısaca dile getirdi. Ardından Dersim hakkında yazdığı kitabını anlatan Akyürekli burada belgelerin önemine vurdu yaptı.

Bunu takiben yeni çıkan kitabının da konusu olan ve Şeyh Said isyanı sonrası kurulan Şark İstiklal Mahkemelerinin keyfi işleyişini anlatan Akyürekli, oradaki hâkimlerden biri hariç hiçbirinin hukukçu olmadığını, idamların ve verilen cezaların hiçbirinin hukuka uygun bir biçimde verilmediğini elde ettiği belgelerle anlattı. Akyürekli tarihçinin hem belgelerle hem de anlattığı olayın coğrafyasıyla yani mekânla ilgilenmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Olayların yaşandığı yerleri dolaştığını ve isyan sırasında önemli olan yerleri gördüğünü ve bunun isyanı anlamasında çok daha etkili olduğunu dile getirdi. Akyürekli, ayrıca Koçgiri hakkında da çok ciddi belgelere sahip olduğunu şimdilerde bu konuda çalıştığını anlattı ve belgeleri nasıl temin ettiğini de anlattı.

Akyüreklinin sunumu soru ve cevap kısmından sonra, Nubihar Yayınlarınca basılan ve iki cilt olarak çıkan kitabı Şark İstiklal Mahkemesi Kararları’nın imzalanmasıyla son buldu.