Prof. Celile Celilin kurduğu Viyana Kurdoloji Enstitüsünün daveti ile  "1920-2014 uluslararası anti-Kürd nizami ve Yakındoğunun imhası" konulu konferans vermek üzere İsmail Besikci ve İsmail Besikci Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gürbüz ve Başkan Yardımcısı Ruşen Arslan Viyana gitti.

Konferans öncesi İsmail Besikci ve heyet Viyana’da bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Bunlardan ilki Avusturya Parlamentosu içerisinde yer alan Yeşiller Partisi Avusturya Parlamenteri Kürt asıllı Berivan Aygül Aslan ve  Türk asıllı Alev Korunu Parlamentoda ofislerinde ziyaretiydi. Ziyarette her iki parlamenter büyük  memnuniyet ve onur duyduklarını belirttiler. İsmail Besikci Kürdistan’ın bölünmesi, parçalanması ve paylaşılmasında Avrupa devletlerinin, özellikle İngiltere ile Fransa’nın büyük rol oynadığını belirterek Kürtlerin uluslararası sistem içerisinde bir statü sahibi olmaları için kararlı ve ısrarlı olmaları gerektiğini söyledi. Vakıf Başkanı İbrahim Gürbüz kısaca Vakfın kurulusunu ve çalışmalarını anlattı. Ruşen Arslan yapılan ve gelecekte yapılmak istenen projelerden bahsetti. Toplantı biterken İbrahim Gürbüz Vakfın Kürt ve Kürdistan adına yapılacak her türlü kültürel, bilimsel ve sanatsal çalışmaları yapan herkese kapılarının açık olduğunu ve birlikte çalışabileceklerini söyledi.

Heyet bu ziyaretten sonra Federal Kürdistan Hükümetini resmi Avusturya temsilciliğini ziyaret etti. Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Avusturya Temsilcisi Dr. Mustafa Ramazan, Dr. İsmail Besikci ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Görüşmede birçok konuda sohbet edildi ve Dr. Mustafa Ramazan "diplomatik kuralların karşılıklı çıkarlar çerçevesinde olduğunu Güney Kürdistan hükümetinin haklarını elde etmek için her türlü görüşme ve çalışmanın yapıldığını, yeni dostlar kazanmaya çalıştıklarını belirtti. İsmail Besikci Kürdlerin 1920`de uğradıkları uluslararası haksizlik ve statükosuzluğun Kürdler tarafından bilince çıkarmalarını ve 21. yüzyılda artık resmi bir statülerinin olması için büyük caba içerisine girmeleri gerektiğini vurguladı.

Bu ziyaretin ardından İBV heyeti, 13 Temmuz 1989 yılında Viyana`da bir suikastla öldürülen Dr. Abdurrahman Qasimlo’nun vurulduğu yeri ziyaret ettiler. Dr. Qasimlo anısına yapılan anıtın önünde Kürdistan`da şehit düsen tüm kişiler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından, İran KDP Çalışma komitesi temsilcisi Jaza Salehi Dr. İsmail Beşikci’nin kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ve bu ziyaretten büyük bir şeref duyduklarını belirterek teşekkür etti ve büyük bir Kürt düşünürü, entelektüeli ve siyasetçisi olan Qasimlo`nun yerinin hala dolduramadığını söyledi. Ardından İsmail Besikci kısaca yaptığı açıklamada; "Kürt liderlerlerinin yurtdışında İran devletinin terörist saldırısı sonucu katledilmelerinin, burada katillerinin Avusturya dışına çıkmalarına göz yumularak cezalandırılmamalarının 1920`den beri Kürdlere karsı uygulanan uluslararası anti-Kürt nizamın pratik bir tezahürüdür. Kürd Önderi olan Dr. Qasimlo`nun katledilmesini kınadığını ve bugünkü organizasyon için teşekkür ederek konuşmasını bitirdi. İran KDP Avusturya temsilcisi Hiwa Bahrami kısaca "çok mutluyuz ki İsmail Besikci bugün buraya geldi ve Qasimlo`nun vurulduğu yeri ziyaret etti. Gönül isterdi ki; İran`da da sayın İsmail Besikci gibi aydınlar çıksın, Kürt halkının hakları için mücadele etsin" dedi.

İran KDP Avusturya temsilcisi Hiwa Bahrami`nin ve Avusturya İran KDP Çalışma komitesi temsilcisi Jaza Salahi`nin yani sıra Prof. Celile Celil, Viyana Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili Şenol Akkılıç, Viyana 78`liler Avusturya temsilcisi Erdal Boyoğlu, Sivan Perver Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve program organizatörü Ali Gedik, Sivan Perver Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Amed Mardin,  program organizasyonunda çevirmen olan Alişan İlkay ve onlarca Kürt şahsiyeti bu etkinliğe katilim gösterdi. Heyet anıta çiçek koyduktan sonra Dr. Qasimlonun katledildiği mekândan ayrıldı.

Günün sonunda heyet, Avusturya Kürt Dernekleri Federasyonunu (FEYKOM)u ziyaret ederek temsilcilerle kisa sohbet gerçekleştirdi.

Heyet bu ziyaretlerin aradından Prof. Celile Celilin kurduğu Instıtut Für Kurdologie-Wieni (Kürdoloji Enstitüsü-Viyana) ziyaret etti. Kürtler hakkında çeşitli dillerde kaynakların ve belgelerin olduğu kütüphane ve toplantı salonunu gezdikten ve enstitünün çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra heyet enstitüden ayrıldı.

Fotograflar içn tıklayınız...