Vakıf terasında 08.02.2014 tarihinde saat 17.00 de Güney Kürdistanlı akademisyen Beyar Dosky Güney Kürdistan’ın Geleceği konulu bir konferans verdi. Dosky konuşmasında Güney Kürdistan’daki siyasal gelişmeleri tarihsel kronoloji çerçevesinde anlattı.

Güney Kürtlerinin iki ayrı parti etrafında örgütlendiğini dile getiren Dosky, YNK’nin İran’a KDP’nin de Türkiye’ye yakın durduğunu ve diplomatik çalışmalarını bu ülkelere yakın bir biçimde yaptığını anlattı. Özelikle 1980’lerin ikinci yarısında Saddam’ın Kürtlere karşı büyük katliamlar yaptığını ama sadece Halepçe’nin basına yansımasından dolayı oranın bilindiğini söyledi. Ardından Saddam’ın Kuveyt işgali sonrası Amerika’nın Irak’a saldırdığını ama Bağdat’a yakın bir yerde saldırıyı durdurup geri çekildiğini bundan korkan Kürtlerin de Saddam’ın ikinci bir Halepçe saldırından korktukları ve hayatlarını kurtarmak için İran ve Türkiye sınırlarını geçtiklerini ve bunun da büyük bir trajediye neden olduğunu söyledi. Kürtlerin uluslar arası medyada bu dönemde ilk defa görünür olduğunu ve dünyanın gündemine girdiklerini söyledi. Batılı güçlerin 36 paralel yasağından dolayı Kürtlerin kendi topraklarına döndüklerini ama hemen bundan sonra iki Kürt partisinin “brakujî” dediğimiz bir savaşa giriştiklerini, bunun da birliği engellediğini söyledi. Bu durumun Kürdistan’da ilk kez yapılan seçimden sonra parlamentoya iki parti olarak girdiklerini ve birlikte bölgeyi yönetmeye başladığını dile getirdi.

Oldukça sıkıntılı geçen 1990’ların ardından 2003 savaşından ile ABD’nin desteğiyle Güney Kürdistan’ın federe bir bölge olduğunu ancak bir süre sonra geri çekildiğinden Irak hükümetiyle baş başa kaldıklarını ve bunun da Güney hükümetini Türkiye’ye yaklaştırdığını ifade etti.

Dosky ayrıca 2003 sonrası Güney Kürdistan’daki gelişmeleri de (üniversiteleri, eğitimi vb) anlattı. Konferans soru cevap kısmından sonra sona erdi.

Dersim Demir