14/01/2014 tarihinde başlayan 7. Adana TÜYAP Kitap Fuarı’nın 6. Günü olan 19/01/2014 tarihinde, İsmail Beşikci Vakfı (İBV) Yayınları tarafından düzenlenen ve İ. Beşikci tarafından sunulan, “ Bilim, Resmi İdeoloji ve Kürt Sorunu” konulu konferans, saat 11:00-12:00 arasında yapıldı.

Yaklaşık 500 kişinin dinlediği konferansın açış konuşmasını yapan İBV Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Önal, Kürtçe yaptığı konuşmada,” Tarihte Kilikya Krallığı’nın merkezi olan Adana’da, 1909’da 20.000 Ermeni katledildi; 1930’larda Ağrı (direnişi) savaşçılarının onlarcası Adana’ya getirildi, yargılanarak idam edildi ve bu gün aynı zamanda Hrant Dink’in 7. Ölüm Yıldönümü’dür. Bütün bunları düşündüğümde üstüme bir hüzün çöküyor. Fakat İsmail Hoca’nın yıllar sonra Adana’ya gelip bize özgürce düşüncelerini sunması da sevinç nedenimizdir. Ölen şehitlerimizi anıyor ve sözü sevgili İsmail Hocamıza bırakıyorum!” diyerek dramatik hatırlatmalarda bulundu.
İsmail Beşikci, konuşmasına başlarken, Bilimin ve resmi ideolojinin tanımını ve gayesini açımlayarak başladı. İsmail Beşikci; “Bilim olgulara dayanır. Olguların gözlenmesi-izlenmesi ve tahlil edilmesi sonucunda gerçeğe varmayı hedefler. İdeolojide ise siyasi hedefler vardır. Siyasi hedeflere varmak için hassasiyetleri vardır. Olgulara bağlı olmakta zorunluluk hissetmez.
Resmi ideolojinin olduğu ülkelerde devlet, kendini özgür düşünceye karşı ‘koruyan’ ve ‘kollayan’ bir konumdadır. Partilerin kendilerini meşru kılmak için ileri sürdükleri düşünceler de resmi ideoloji endekslidir. İdeolojiler bir eylem kılavuzudur. Partiler; ‘En doğru benim düşüncemdir’ der.
Resmi ideoloji; devletlerin kendilerini korumak ve kollamak için oluşturdukları bir sistemdir.

Türkiye gibi geri ülkelerdeki resmi ideoloji ile Avrupa’da, örneğin burjuva demokrasisinin iktidarda olduğu ülkelerdeki resmi ideolojiler aynı değildir. Oralarda burjuvazinin özgürlüğü vardır. Ancak Türkiye’de mesela Sakıp Sabancı yaptığı bir konuşmada Kürt sorununun barışçı-demokratik çözümünden söz etti. Alparslan Türkeş buna ‘çizmeyi aşıyorsun’ dedi. İki-üç ay sonra da İkiz Kulelerin birinde, 25. katındaki olay, Sabancılara karşı gerçekleşti.
Bu devlet, kendi içerisindeki çelişkilerinden dolayı genel Kurmay Başkanı’nı bile tutuklayabilir. Ama Musa Anter, Vedat Aydın gibi Kürtlere dönük yapılan cinayetlerden dolayı kimseyi yargılamaya çalışmamaktadır. Bunun nedeni Türkiye’nin resmi ideolojiye uygun yönetiliyor olmasıdır. Burada resmi ideolojinin nasıl oluştuğunu irdelemek gerekir. Mesela üniversiteler resmi ideolojinin icraatlarına göre davranmaktadırlar. Örneğin mahkemeler kitapların suç olup olmadığının tespiti için üniversitelerden bilirkişi tayin ederler. Öğretim üyeleri de kitabı inceleyip ‘suç vardır veya yoktur’ bildiriminde bulunuyorlar. Bu tutum bilime aykırıdır. Çünkü bir kitap içinde ‘suç var mı yok mu’ diye okunmaz. Bu bilime aykırıdır. Çünkü bilim ancak sınırsız bir özgürlük ortamında gelişebilir. Türkiye’deki resmi ideolojinin temelleri İttihat Terakki Cemiyeti tarafından atılmıştır. İttihat Terakki ise iki temel üzerinde şekillenmiştir. Bir, Osmanlı imparatorluğunu Türk ırkı üzerinden yeniden inşa etmek; İkincisi ise Osmanlı ekonomisini düzenlemek amacıdır.

Bu iki hedefe varmak için; Rumlar sürülüp mallarına el konulmuş, Ermeni nüfus çürütülmüş ve mallarına el konulmuştur. Türk milli hazinesi Rum ve Ermeni mallarından oluşturulmuştur. Bu gün bazı Kürt eşrafının varlığı da yine Ermeni mallarına el konulmak suretiyle devrolmuştur. 1923’ten sonra devlet Kürtlerin yokluğu üzerine kurulmuş ve yoğun asimilasyon, imha politikası uygulanıyor. 1910’larda İstanbul’da aynı binada Türk ve Kürt yayınları yan yana çıkıyordu. Örneğin Hetawi Kurd, Jîn, Roji Kurd, Kürt Teavün ve Terakki Cemiyeti Gazetesi ve dergiler legal olarak yayınlanıyordu. 1920lerden sonra Kürtlerin varlığı inkar edildi. Varlık göstermeye çalışanlar ise imha edildi. Günümüzde ise gerilla mücadelesi ve diğer koşulların olgunlaşması neticesinde Kürt ve Kurdistan sorunu daha rahat tartışılmaktadır. Bu konuların üzerinde durmak gerekir” diyen Beşikci, konferansından sonra uzun sıralar oluşturan okuyucuları için kitaplarını imzaladı.

Şerif SAYDAM
20/01/2014

Haber alayekiti.com sitesinden alınmıştır... alayekiti.com/2014/01/20/ismail-besikci-adana-7-tuyap-kitap-fuarinda-konferansini-sundu/