İsmail Beşikci Vakfı, İsmail Beşikci’nin doğum günü olan 7 Ocak 2012’de kuruldu. Vakıf dün akşam 19.00’da hem ikinci yılını hem de İsmail Beşikci’nin doğum gününü kutladı.

Kutlamaya Kürt Enstitüsü Eş Başkanı Sami Tan, Barış Ve Demokrasi Partisi (BDP) Meclis Üyesi Ali Ekber Oğuz, BDP İl Yönetiminden Mehmet Akar, Akademisyen Bülent Küçük,  Nubihar Yayınından Süleyman Çevik, Avesta Yayınlarından Abdullah Keskin, Araştırmacı gazeteci Yazar Fehim Işık, Kürt Tarihi Dergisinden Davut Özalp, Kürt-Kav Başkanı Kasım Ergün ve birçok dostumuz katıldı.

Gecenin açılış konuşmasını İsmail Beşikci Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gürbüz yaptı. Gürbüz konuşmasında Vakfın iki yılda çok yol kat ettiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; İsmail Beşikci Vakfının kuruluşunun ikinci yılında bizler, açıklık ve şeffaflık ilkesi gereği bu güne kadar neler yaptığımızı, gerçekleştirdiğimiz hedeflerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Vakfımız bu yıl içinde de çeşitli şehirlerde, değerli dostlarımızın daveti ve organizasyonlarıyla toplantılara katıldı. Mersin Akdeniz Belediyesi’nce düzenlenen Vakıf tanıtım toplantısı ve Beşikci konferansı, Bingöl, Dersim, Malatya, Konya, Kars ve yurtdışında Stockholm, Paris’teki toplantıların yoğun ilgiyle karşılanması bizi onurlandırdı. Güney Kürdistan’a yaptığımız seyahat esnasında İsmail Beşikci’ye Mela Mustafa Barzani nişanıyla Boğaziçi Üniversitesi tarafından verilen fahri doktora unvanı, hem İsmail Beşikci, hem  de Vakfımız açısından çok değerliydi. Vakıf olarak tarih, dil, sosyoloji ve kültür alanlarında yapılan konferanslar, seminerler, kitap tanıtımları, film gösterimlerinin tarih bilinci, toplum bilinci ve ulus bilincinin gelişmesine katkı sağlayan önemli çalışmalar olduğunu düşünüyoruz. Bizler sosyal, kültürel ve akademik çalışmalarımızı Kürt Tarih Dergisi, Toplum ve Kuram Dergisi, gazeteci, yazar, akademisyen, sanatçı dostluklarımız ve gönüllülerimizle beraber yürüttük.  Teras salonumuzda her Cuma akşamı bir gelenek haline getirdiğimiz Kürt Filmleri Gösterimleri  sinema alanında üretilen nitelikli Kürd filmlerini izleyicileriyle buluşturmada önemli bir köprü oldu. Kürdçenin iki lehçesi olan Kurmancî ve Zazakî Atölyelerimiz, kurumumuzun dil alanındaki çalışmalarından ilki olma özelliği taşıyor. Bu alanda önümüzdeki yıllarda çeşitli araştırma projeleri yapmayı planlıyoruz.

Kürdlerin uzun yıllardır görmezden gelinen akademik çalışmalarını yine bir akademik ortamda sunmalarına imkân sağlayan Kürt Çalışmaları Konferansı’nın ilkini, İstanbul Bilgi Kültür ve Düşünce Topluluğu öğrencileriyle İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. Konferans sunumlarını da kitaplaştırdık ve kütüphanelerde önemli bir kaynak olarak kullanılmasını sağladık.  Geleneksel olarak her yıl bu konferansı yapmayı Vakıf olarak bir görev biliyoruz. Yine bu yıl içinde başladığımız 1915 Diyarbakır; Kürtler adlı sözlü tarih projemiz çalışmalarına devam etmektedir. Bu çalışmamızın sonucunda çıkarılacak kitap, yine bu alanda çalışma yapan araştırmacılara önemli kaynak olacaktır. Ayrıca Vakfımız yararına bu yıl, değerli dostlarımızın organize ettiği ‘Dayanışma Yemeği’ nde  maddi  ve manevi olarak önemli katkılarda bulundular. Ayrıca o gece yeni dostların aramıza katılmasından büyük mutluluk duyduk.

İBV-Yayınları olarak, bir yıllık sürede yayın alanında çok yoğun bir dönem geçirdik. Yayın hayatının ilk yılında İsmail Beşikci’nin 18 kitabının I. baskılarını yaptık. Bu gece de İsmail Beşikci’nin şimdiye kadar yayınlanmayan iki kitabını; Cezaevinden Mektuplar ve Cezaevinden Yazılar kitaplarını sizlere sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Vakfımız bilimsel, sosyal ve kültürel alanlardaki çalışmalarına, kuracağı yeni ilişkiler ve kazanacağı yeni dostlarıyla daha da güçlenerek, daha yoğun çalışmayla yoluna devam edecek. Vakfımızın yeni işbirlikleri ve geniş gönüllü ağıyla ayakta kalacağını belirtmek isteriz.  Bu temelde çalışmalarımızda şimdiye kadar bizimle birlikte olan tüm dostlarımıza bir kez daha teşekkür ederiz."

İbrahim Gürbüz’ün ardından Vakfın Yönetim kurulu üyesi Ahmet Önal aynı konuşmayı Kürtçe yaptı. Sonrasında İsmail Beşikci kısa bir konuşma yaparak teşekkürlerini iletti. Kokteylde Keremo hem etkinliğin sunumunu yaptı hem de şiirleriyle davetlilere duygusal ve coşkulu anlar yaşattı. Diljen Roni’de mini bir konser verdi. Kokteyl İsmail hoca için getirilen pastanın kesilmesiyle son buldu…

Fotograflar için tıklayınız....