Kürt Tarihi Dergisi ve İsmail Beşikci Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Kürt Tarihi Seminerleri :İran Arşivlerinde Kürtler ve Kürdistan konulu seminer 16 Kasım 2013 tarihinde saat 17.00’de İsmail Beşikci Vakfı terasında yapıldı. Konuşmacı Tahran’dan gelen Dr. Esmail Shams’ti. Shams, Büyük İslam Ansiklopedisi Merkezi Kürt Çalışmaları Birimi Direktörü’dür ve halen çalışmalarını aynı kurumda yapmaktadır. Yoğun katılımın ve ilginin olduğu ve açılış konuşmasını Hacettepe Üniversitesi’nden akademisyen Metin Yüksel’in yaptığı seminer Soranice yapıldı ve Türkçe çevirisini Memê Mala Hine yaptı. Çalışmasını İran kaynaklarında Kürtlerin nasıl ele alındığı sorusu etrafında şekillendiren Shams, Fars arşivlerindeki tarihsel kaynakları yedi ayrı kategoriye ayırarak incelemeye başlamış. Sadece Kürtler üzerine yazılmış kaynak sayısı az olsa da Farsça kaynaklar içinde Kürtlere dair oldukça fazla kaynağın yer aldığını belirten Shams bu konuda çalışma yapmanın İran’da halen ciddi sıkıntılar yarattığını dile getirdi. İki bin cilt kitaptan oluşan kütüphanesini bağışlayarak başladığı arşiv çalışması büyüyerek on bin ciltlik bir kütüphaneye dönüşmüş. Bununla birlikte Shams, binlerce arşiv kaynağını da derleyerek, elektronik ortama aktararak tarihçilerin faydalanabileceği, önemli bir boşluğun doldurulduğu bir alan oluşturmak istediğini de dile getirdi.

Seminer soru ve cevap kısmında özellikle Kuzey Kürdistan’dan Horasana götürülen ve geri dönen Kürtlerinin tarihsel yolculuklarının arşivlerde nasıl yer aldığına dair sorular ve cevaplarla devam etti. Fotoğraflar için tıklayınız…

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11