İsmail Beşikci Vakfının dayanışma yemeği, 26 Ekim 2013 cumartesi akşamı, “InterContinental İstanbul Ceylan” otelde gerçekleştirildi. Vakfa Hewlerde mülk bağışı yapan ve gecenin sponsorluğunu üstlenen işadamı Yakup Süt’ün yer aldığı dayanışma yemeğine Türkiye, Kurdistan ve dünyanın farklı ülkelerinden davet edilen yaklaşık 300 özel konuk katıldı. Konuklar arasında İsmail Beşikci ve Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gürbüz ile Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyetinde yer alan Ruşen Arslan, İsak Tepe, Ahmet Önal ve Talat İnanç’la birlikte Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gürbüz’ün eşi ve vakfın destekçilerinden Aynur Gürbüz; Dr. Tarık Ziya Ekinci, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, sanatçı Ahmet Güneştekin, işadamı Abdullah Alagöz ve eşi Fatoş Alagöz, işadamı Doğan Yıldırım, Mimar Dârâ Kırmızıtoprak ile eşi Zelal Kırmızıtoprak, Rakel Dink, Gülten Kaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dündar, Seyfettin Başkan, Mehmet Ali Tüy, Naif Alibeyoğlu, Mesut Öztürk, sanatçı Rojîn ve Xêro Abbas, Yurdanur Kaya, Dara Kaya, İsmail Beşikci’nin yakın arkadaşı merhum Abdurrahman Dürre’nin kızı Avukat Esra Dürre Deniz, İshak Karakaş, yazar Fehim Işık, Ahmet Tulgar ve Zeki Bozalan da yemeğe katılan isimler arasındaydı.

Kokteylden sonra verilen yemekte, İsmail Beşikci, Talat İnanç’ın kendisi için yazdığı ve Masûm Elmas’ın seslendirip hazırladığı şiirin video klibinin gösterimi sonrasında duygulu anlar yaşadı. Hemen ardından alkışlar eşliğinde kürsüye çıkan Beşikci, konuklara teşekkür ettiği kısa bir konuşma yaptı. Ardından konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan İsmail Beşikci Vakfının Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gürbüz bir konuşma yaptı. Güzbüz konuşmasında; “İsmail Beşikci,  bilimin namusu, insanlığın vicdanı ve aydınların yüz akıdır. Ünlü düşünür Prof. Noam Chomski; ‘İsmail Beşikci, bilim dünyası içinde  cesaretin ve onurun sembolüdür’ diyor. Prof Celile Celil, İsmail Beşikci’yi bir cevhere, bir pırlantaya benzetir. Ve bir cevherin ancak 500 yılda bir oluştuğunu söyleyerek çok önemli bir saptamada bulunuyor” dedi. Vakfın kuruluş amacına da değinen Gürbüz, “bizler değerli Kürd aydını Memduh Selim’in çok zengin kütüphanesinin ve koleksiyonunun sahipsizlikten nasıl yok olduğunu ve Rojava’da kitaplarının nasıl kiloyla satıldığını biliyoruz. Aynı trajedinin tekrar yaşanmaması adına tüm mazlumlara ömrünü adamış İsmail Beşikci adına bir vakıf kurmanın ve bunu yüz yıllarca yaşatmanın gayreti içindeyiz” diye devam etti ve vakfın faaliyetleri hakkında bilgi verdiği konuşmasını vakfa destek sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek bitirdi.

HDP kongresi için bulunduğu Ankara’daki programına ara verip yemeğe katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de çok duygulu bir konuşma yaptı. Konuşmasında İsmail Beşikci için, “Bir düşünce ve inanç düşünün ki onun özgürlüğü uğrunda insan, yaşamını seneler boyu hapishanelerde devam etmek zorunda kalsın. Kekê (abi) İsmail Beşikci, Kekocan, Allah’ın adıyla diyorum ki dünya var oldukça ve bu coğrafyada tek bir Kürt bile oluncaya kadar senin ismin, Kürtlerin yanında yer alacaktır” dedi. Baydemir konuşmasında üniversite yıllarında İsmail Beşikçi’nin kitaplarını okudukları için arkadaşlarıyla birlikte dayak yediği anısını da paylaştı ve o kitapları taşımanın da büyük bir bedel gerektirdiğini ifade etti. Baydemir, “Beşikci hocanın kitaplarını okumanın, taşımanın suç olduğu, işkenceyle geçen karanlık günlerden sonra bugün İsmail Beşikçi Vakfının, bilimin, kardeşliğin dostlarıyla bu gecede buluşabiliyorsak, bu kendiliğinden gerçekleşmedi. İzninizle, ölümsüz “Şêx Saîdê Kal’den Qadî Muhammed’e, Mele Mustafa Barzani’den, Mazlum Doğan’a ve Sakine’ye [Sakine Cansız], tüm o kardeşleri ve şehitleri huzurlarınızda anmak ve onlara teşekkür etmek istiyorum. Bir hüznüm de var. Bu bedeller ödenmeye halen devam ediyor. Şimdi burada yüreğim burkuluyor” dedikten sonra Gülten Kaya’ya dönerek, “Ablam, izninle Ahmet Kaya’yı anmak istiyorum” dedi. Ardından “Bir diğer ablam burada” diyerek Rakel Dink’e hitaben de, “müsaadenizle Hrant Dink’i anmak istiyorum” dedi. Baydemir konuşmasını, “Türk kardeşlerim burada, Kürt kardeşlerim burada, Aleviler burada, Êzidîler burada, Süryaniler burada, Ermeniler burada; bu ülkenin gerçek fotoğrafı burada, bu ülkenin aydınlık geleceği burada. Hepinizi saygıyla, sevgiyle, hürmetle anıyorum.” Diyerek bitirdi.

Yemek programında öne çıkan ve konukları bir hayli heyecanlandıran bir başka etkinlik de İsmail Beşikci Vakfının önemli destekçilerinden olan Kürt Ressam Ahmet Güneştekin’in “Son Askerler” adlı 100x200 cm ebatlarındaki 2012 yılı yapımı tablosu için yapılan çok özel müzayedeydi. 2013 Venedik Bienalindeki sergisi ve 26 Kasım 2013 tarihinde dünyaca ünlü Marlborough Gallery’nin New York merkezinde başlayacak olan sergisiyle uluslararası alanda oldukça ses getiren Ahmet Güneştekin, vakfın çalışmalarına destek amacıyla, elde edilecek tüm gelirini vakfa bağışlayacağı özel bir tablosunu satışa sundu. Sanatçı Rojîn, Balçiçek İlter ve programının sunumunu üstlenen Şevîn’in yönettiği müzayedeye salonda bulunan çok sayıda kişi ve kurum temsilcisi büyük destek sundu. Açılış bedeli 100.000 TL olarak belirlenen tablonun imece usulü alımı için 200.000 (ikiyüz bin) TL toplandı ve bu gelir Ahmet Güneştekin tarafından İsmail Beşikci Vakfına bağışlandı. Ayrıca gecede İdris Erdem adındaki bir gönüllü de vakfa Yüksekova merkezde bir dükkân mülkü bağışladı.

Vakfa bugüne kadar ciddi desteklerde bulunan Yakup Süt, Ahmet Güneştekin ve Murat ve Fahriye Satık’a şükran ödülleri ve vakfın destekçilerine plaket ve teşekkür belgelerinin verildiği dayanışma yemeğinin sonunda özel bir dinleti hazırlayan sanatçı Rojîn ve Almanya’dan katılan Xêro Abbas ayrı ayrı sahne aldılar.

Fotoğraflar için tıklayınız...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11