Vakfımızda Barış ve Çözüm Süreçleri söyleşileri konulu söyleşinin ikincisi Prof. Dr. Mesut Yeğen ile yapıldı. Taksim Gezi Parkında çıkan olaylardan kaynaklı olarak Yeğen konuşmasında gezi parkına da değindi. Yeğen, “Ben üç soru çerçevesinde konuşmak isterim. İlk olarak neden barış süreci başladı? İkinci olarak da Barış sürecinde ve sonrasında neler olacak? Ve Gezi park’ında neler oluyor” sorularını sorarak başladı.

Neden Barış Süreci başladı?

Yeğen,“Hükümet PKK ve BDP’nin etraflı bir sindirme kampanyasıyla çökertilebileceğini düşündü. Ya da tümden yok edilemezse de epey güçsüzleştirileceği hesabını yaptı. Hükümet şöyle bir siyaset izlemek istedi, “Kürtlere bir kısım haklar verelim ama Kürtleri bu temsilcilerinden kurtaralım”. Yani BDP ve PKK Kürtleri temsil etmesin, Kürtleri daha liberal ve daha muhafazakar, daha dindar birileri temsil etsin istediler. Ama bir iki sene içerisinde bu formülün çalışmadığını gördüler.

PKK de hükümetin dayattığı sindirme politikalarının karşısına “Kürtleri ayaklandıracağım” politikasını inşa etmeye çalıştı ama PKK de bu konuda başarısız oldu. Her iki taraf da programladıkları politikalarda başarısız oldular. Her iki tarafın da ana hedeflerinde başarısız oluşu bugünkü müzakere siyasetini kolaylaştıran etkenlerden bir başkası oldu” sözlerini söyledikten sonra ikinci soru üzerinden konuşmasına devam etti.

Barış sürecinde ve sonrasında neler olacak?

Yeğen,”Seçim barajında, siyasi partiler kanununda değişiklik yapılması gerekecek. Bütün bunlar da önümüzdeki kısa zamanda mutlaka olacak. Süreç şöyle işleyecek gibi görünüyor: Önümüzdeki sonbahar ya da kışın bitebilecek bir anayasa görüşmeleri maratonu başlayacak. İşin rengi orada ortaya çıkacak. Bu yeni anayasanın Kürt siyasetinin ya da Kürt kitlelerinin bütün beklentilerini karşılayacak bir anayasa olmayacağından eminim. Büyük ihtimalle çıkacak bu yeni anayasa, vatandaşlık anlayışını değiştiği, daha kuvvetli belediyeleri mümkün kılan ve anadilde eğitimi de yasaklamayan bir anayasa olacak. PKK de bence yeni anayasadan sonra silah bırakacak.

Daha güçlü belediyelerin ötesinde bir yerel yönetimin ve anadilde eğitimin ihdas edilmesini sağlayacak reformlar ise anayasadan sonra silahların baskısı olmadan yapılacak” dedi. Mesut Yeğen bu yapılacakların hangi program üzerine olacağını henüz kestirilemeyeceğini söyledi. Bütün bunları sağlayacak gelişmeler anayasa güvencesi dahilinde olmasıyla muhtemelen PKK’nin silahsızlanmasına kadar gidecektir.

Mesut Yeğen,”2014 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde anayasa değişikliğini Ak Parti yapmak istemezse PKK’nin olası böyle bir talebi geri çevirebileceğini zannetmiyorum. Yani böyle bir durumda PKK tekrar sınır içine girme olasılığını görmüyorum.” Dedi. Mesut Yeğen ile gerçekleştirdiğimiz Söyleşi Soru cevap bölümünden sonra bitti.

Fotoğraflar için tıklayınız...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11