Bingöl Belediyesi Kültür Merkezinde Vakfın tanıtıldığı bir toplantı yapıldı.  Toplantıya İsmail Beşikci de davet edildi. Davete İsmail Beşikci ile Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Ruşen Arslan ve Yönetim Kurulu üyemiz Ahmed Önal katıldı. Toplantıya Bingöllülerin yoğun ilgisi vardı. İsmail Beşikcinin katılacağını duyan Bingöllüler Elazığ gelip hocayı karşıladılar. Toplantıda Ruşen Arslan ve Ahmet Önal Vakfın tanıtımına ilişkin bir sunum yaptı. Sunumdan sonra Sayın İsmail Beşikci tarih bağlamında güncel sorunların da ele alındığı bir söyleşi yapıldı. Söyleşi soru cevap bölümünden sonra bitti. İsmail Beşikcinin yeniden basılan kitaplarını imzalatmak için bekleyen Bingöllüler uzun kuyruklar oluşturdu.

BEŞİKÇİ’NİN KAYMAKAMLIK STAJI
KÜRTLER İÇİN ŞANS, DEVLET İÇİN ŞANSIZLIKTI
(BİNGÖL TOPLANTISI İZLENİMLERİ-VAKIF YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARD. AV.RUŞEN ARSLAN )

12 Mayıs 2013 günü İsmail Beşikci Vakfı’nın tanıtım toplantısı ve Beşikçi’nin vereceği konferans için Bingöl’deydik. Nail Ertuğrul, Mahmut ve Doğan Karasu başta olmak üzere hazırlığa katılan birçok arkadaş, gerçekten iyi bir organizasyon yapmışlardı. Şehrin Elazığ ve Muş’tan giriş taraflarına birer büyük bez pankart asılmış, el ilanları dağıtılmış, radyo ve yerel gazetelerden ilan yapılmıştı.
Toplantıya ilgi büyüktü. Bingöllüler, Beşikçi Hocayı heyecanla bekliyorlardı. Zaten Elazığ’a karşılamak için iki arabayla gelmişlerdi. İçlerinde 83 yaşında olan Hacı Bekir Elçi de vardı.
Toplantı öncesi mezarlığı ziyaret ettik. 12 Eylül darbesi öncesi faşistler tarafından şehit edilen yakın arkadaşım, iyi insan ve iyi bir yurtsever olan Avukat Şakir Elçi’nin mezarı başında konuşma yaptım.
Şehitleri ve bu arda Hüseyin ve Hasan Hayrı Durmuş, diğer devrim şehitlerinin ve Zeki Adsız’ın mezarını ziyaret ettik, çiçekler bıraktık.
Toplantıya katılım yoğundu. O gün, orta öğretim yerleştirme sınavları vardı. Öğretmenler görevli olduğu için katılamadılar. Ancak Karakoçan ve Muş’tan gelenler de vardı. Katılanların çoğu üniversite öğrencisiydi.
Toplantı Belediye Kültür Merkezi’nde saatinde başladı. Organizasyon ve teknik mükemmeldi. Moderatörlüğü Nail Ertuğrul yaptı.
İlk konuşmayı Bingöl-Der Başkanı Doğan Karasu Zazakî lehçesi ile yaptı. Çok güzel bir konuşmaydı ve çok takdir gördü. Ardından Vakıf yöneticileri olarak Ahmet Önal Kurmancî lehçesiyle ve ben de Türkçe Vakfı tanıtan, ancak ayrı ayrı konulara değinen birer konuşma yaptık. Beşikçi konuşma için kürsüye gelince dakikalarca ayakta alkışlandı.
Toplum canlıydı, konferans ilgi ile izlendi. Yazılı olarak çok soru soruldu. Sorular kategorize edildi ve üçe indirildi. “Zazalar Kürt müdür?” sorusuna, Hoca “Evet Kürt’tür” diye cevap verince alkış tufanı koptu.
Beşikçi Hoca’nın 16 kitabını Vakıf olarak yeniden yayınlamıştık. Bingöllüler kitaplara büyük ilgi gösterdiler. Uzun imza kuyrukları oluştu.
Hocayı görmek için kaldığımız otelin kapısında bekleyenler, grup grup gelenler oldu. Bingöllülerden büyük misafirperverlik gördük.
Rüştü Mütevellizade bizi dönüş için Elazığ’a götürdü. Kadim arkadaşım Avukat Piltan Erdoğan bizi Harput’ta bekliyordu. Hoca Amerikan Kolejini sordu. Yerinde yeller esiyordu. Ermenilerden de bir şey bırakmamışlardı.
Yemek sonrası Hocayı kaymakamlık stajı yaptığı Elazığ’da gezdirdik. Kaldığı misafirhaneyi görünce heyecanlandı. “Ben hep trenle gidip gelirdim. Garı görmek istiyorum” dedi. Garı değişmemiş, ama Elazığ’ı çok değişmiş buldu.
Elazığ’ın Hocanın dönüşümündeki yeri büyüktür. Kaymakamlık stajı yaparken ilk kez Kürtlerin varlığı ile Keban ve Karakoçan’da karşılaşmış, sosyoloji kürsüsünde asistan olunca da, inceleme alanı olarak Kürtleri seçmiş.
Elazığ’ı gezerken Hocaya, “Senin Elazığ’daki kaymakamlık stajın Kürtlere şans, Türkiye Cumhuriyeti Devleti için büyük şansızlık olmuş değil mi?” diye soruduğumda Hocanın cevabı uzun bir kahkaha oldu.

Fotoğraflar için tıklayınız...

Video için tıklayınız...