Eğitimde Ortak Çözüm Derneği ile Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsünün (DİSA) Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinde düzenlediği "Müzakere Süreci ve “Taraf”lar Paneli"ne Büşra Ersanlı, Yard. Doç. Dr.Maya Arakon, Doç. Dr. Ayşe Betül Çelik, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak ve sosyolog İsmail Beşikci konuşmacı olarak katıldı.

DİSAdan avukat Mehmet Emin Aktarın moderatörlüğünü yaptığı konferansta müzakere süreçlerinde taraflar, sürece dahil olması gereken toplum kesimleri ve sürecin toplumsal algısı üzerine konuşuldu.

Yazar İsmail Beşikci ise tarihten örnekler vererek, Bangladeş halkının Pakistan’a karşı kendi dilini ve kültürünü savunmasını anlattı. Dil ve kültür isteğine Pakistanlı yöneticilerin İslama ve İslami kardeşliğe aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıktığını aktaran Beşikci, yaşanan kanlı mücadelenin ardından Bengal halkının 300 bine yakın kayıp verdiğini dile getirdi.

Beşikci daha sonra Bengalin bağımsız olarak Bangladeş’i kurduğunu söyledi. Bangladeş’in mücadelesinden konuyu Kürt sorununa bağlayan Beşikci, Kürtlerin İslam kardeşliğiyle kandırıldığını ileri sürdü. Beşikci, şu ifadelere yer verdi: “Kürtleri kandıran bir anlayıştır. Kürtler buna kanmış kanıyor. Bengal neden kanmadı? Böyle bir anlayışa kanmadı ve mücadelesinde başarılı oldu.”

12 EYLÜL ÜRÜNÜ

Beşikci “İslam kardeşliğinin” Kürtlerin ulus taleplerini bastırdığını, özellikle 12 Eylülde bu ideolojinin devlet eliyle aşılandığını söyledi.

Beşikci Kürtlerin ulus mücadelesinin demokratikleşmeden ziyade halkların kendi kaderlerini tayin hakkı çerçevesinde çözümleneceğini belirterek, Kürtlerin kendi kendini yönetim hakkını istemeleri gerektiğini söyledi.

“Kürtler Orta Doğuda taleplerde bulundukları zaman onlara hep Sizin yaptığınız Müslüman kardeşliğine aykırıdır deniyordu. 1985te ‘Kürt gençleri nasıl dağa çıkmasın’ sorusunu soran Genelkurmay Başkanlığı bölgede, Kürtlerin olduğu yerlerde İslamiyeti aşılama kararı aldı. İslam kardeşliğiyle Kürtler kandırıldı."

“Ben demokratikleşmenin ulus mücadelelerinde, Kürt Meselesinin çözümünde etkili olacağını düşünmüyorum. Bugün Orta Doğunun en demokratik ülkesi İsrail. Kurulduğu 1948den bu yana Arapça eğitim, radyo vs var. Ama Filistinlilere sorarsak onlar bağımsızlıklarını istiyorlar. Kürt Meselesine de halkların kaderlerini tayin hakkı perspektifinden bakmak gerekiyor. Temel ilke bu olmalıdır. Kürtlerin kendi kendilerini yönetebilmesi lazım. Kürtler kendi geleceğini tayin hakkına sahip olmalı. İslam kardeşliğinin özü siyasal olan bir düşüncedir. Kürtleri engellemekten başka hiçbir fonksiyonu da yoktur” diyen Beşikci, “Tek başına demek ki demokratikleşme ile sorunlar çözülmüyor” ifadesini kullandı.

Basında çıkan haberler

Demokrat Haber link için tıklayınız...

Bianet link için tıklayınız...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11