Silvanlı Kürt yurtseveri Şeyh Mehmud Yeşil, 8 Mayıs 2016 akşamı, geçirdiği bir trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi.

Vakfımızın kuruluşunda ve çalışmalarında hizmeti geçen Mehmud Yeşil, 1938 yılında Farqîn’in (Silvan)  Garisiya Şêxa köyünde dünyaya geldi. Medresede dini eğitim aldı. Daha çok ticaretle uğraşarak geçimini sağladı.

Mehmud Yeşil’i Silvan’daki önemli yurtsever çalışmaların hepsinin içinde görürüz. Doğu mitinglerinin ilkinin yapıldığı Silvan Mitingi’nde, DDKO’nun kuruluşunda Mahmut Yeşil de vardır. Kürt halkının özgürlüğü için yaptığı çalışmalardan dolayı yargılandı ve hapis yattı. 12 Mart 1971’deki askeri müdahalede gözaltına alınanlar arasındaydı.

Halepçe’deki katliam sonrası Kürdistan’ın kuzeyine göç eden Kürtlere yardım için Diyarbekir’de kurulan komite içinde Mehmud Yeşil de vardı. Yardım için canla başla hizmet etti.

Yaşamını ve mücadelesini anlatan Desteyek Ji Çîroka Jiyana Min adlı kitabı 2009 yılında DOZ yayınlarında çıktı. Kitapta Kürt mücadelesinde önemli yer tutan Silvan’daki mücadele ile ilgili epeyce bilgi vardır. Araştırmacılar için kaynak bir kitaptır.

Mehmud Yeşil’in ölümü, yalnız ailesi için değil; Kürt halkı için de büyük kayıptır. Nur içinde yatsın.

İsmail Beşikci Vakfı olarak ailesine ve Kürt halkına başsağlığı diliyoruz.

Şeyh MehmudYeşilin cenazesi yarın saat 10.00da fakülteden alınıp, Bahçe Köyünde defnedilecektir.Taziyesi salı günü Temiran Yas Evinde olacaktır.

İrtibat için: Azad Yeşil: 0533 6109035, Eşref Doğrul : 0532 547 8484