İBV heyetinde;  İsmail Beşikci ve İbrahim Gürbüz, İsviçre -Kürt Entegrasyon, Eğitim ve Kültür Derneği ve İsmet Şerif Vanlı Kürt Mirası Derneği’nin birlikte organize ettiği konferans için Cenevre ve Lozan şehirlerini ziyaret ettiler. Ziyaret Skays -Picot ve Lozan Antlaşmaları’nın miatlarının dolduğu bir döneme denk gelmesi açısında da  çok önemli ve anlamlıydı.
13.02.2016 tarihinde İsviçre -Kürt Entegrasyon, Eğitim ve Kültür Derneği ve İsmet Şerif Vanlı Kürt Mirası Derneği’nin birlikte organize ettiği konferans, Lozan Antlaşması’nın imzalandığı salonda, saat 13.30 da başladı. Açılış konuşmasını İsmet Şerif Vanlı Kürt Mirası Derneği direktörü İhsan Kurt yaptı. İhsan Kurtun konuşmasından sonra söz alan İsviçre -Kürt Entegrasyon, Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Medine İspir  sunumunu yaptı. Daha sonra Lozan Belediyesi Başkan Yardımcısı Gregoire Junod, konferans katılımcısı olarak bir konuşma yaptı. Konuşmada 24 Temmuz 1923 tarihinin Kürtler açısından kara bir gün olduğunu, ancak bu yüzyılın Kürtlerin kurtuluş yüz yılı olacağına işaret etti. Gregoire Junod; yakın zamanda Kürtlerin bağımsızlığının gerçekleşmesini temenni ettiğini belirtti. Daha sonra konferans katılımcılarından Federal Meclis milletvekili Ada Mara bir konuşma yaptı. Ada Mara; İsmail Beşikci’yi tanıdığını ve mücadelesini bildiğini övgüyle anlattı. Ayrıca Kürd ulusunun, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin haklı olduğunu ve bu mücadelenin yanında olacağını söyledi.
İBV tanıtım videosu gösterildi. Akabinde söz alan Vakıf Başkanı İbrahim Gürbüz ‘Lozan Antlaşması’nın imzalandığı bu salonda, hem hüzünlendiğini hem de sevindiğini belirtti. Hüzünlendiğini, çünkü Kürd ve Kürdistan’ın kara kaderinin çizildiği, Kürdistan’ın bölündüğü, parçalandığı ve paylaşıldığı,  Kürdistan’ın sömürgeleşmesinin tamamlandığı bir tarih olmasından ve bu salonda , Kürdistanın başına geçirilen kara tarihinin bu salonda çizildiğini  ve “Yakın Doğu İşlerini Çözmek İçin Lozan Antlaşması’nın burada  imzalandığından dolayı üzüldüğünü belirtti. Buna mukabil  bir de sevindiğini, çünkü bu salonda Kürdistan’ı bölen, parçalayan ve paylaşan iki Emperyal devlet İngiltere ve Fransa ve Ortadoğunun sömürgeci devletlerin oluşturdukları uluslararası Anti-Kürd nizamın ve Kürdler için kölelik olan Lozan antlaşmasının eleştirisinin burada yapılmasının da teselli vesilemdir” dedi.

İbrahim Gürbüz, konuşmasını güncel gelişmeleri ve Vakfın Faaliyetlerini anlatarak, sözü İsmail Beşikci ye bıraktı.

Konferans tercümanlığını Av. Hüsnü Yılmaz yaptı. İsmail Beşikçi, Kürdistan’ın bölünmesi, parçalanması ve paylaşılmasını tarihsel bir sunumla etraflıca  bir sunumla  verdi. Yoğun katılımlı ve ilgiyle izlenen konferans, soru ve cevap bölümünü tamamladıktan sonra sona erdi. İsmail Beşikçi ve İbrahim Gürbüz sorulara cevap vermenin ardından, Konferansın kapanış konuşmasını bu konferansın organizesinde önemli rol üstlenen Faruk Aras yaptı. Faruk Arasın kapanış konuşmasından sonra İsmail Beşikci okurları için kitaplarını törenle  imzaladı.  İmza ve kokteylden sonra, Konferans başarı bir şekilde  sonuçlandı.

14.02.2016 tarihinde, saat 11.00de Kürd tarihçi, diplomat ve bilim insanı Porf. Dr. İsmet Şerif Vanlının mezarı ziyaret edildi. Mezar Ziyaretine İsmail Beşikçi, İbrahim Gürbüz, Faruk Aras, İhsan Kurt ve Baqil Medya ile birlikte gidildi.

Fotoğraflar için tıklayınız...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11