İBV faaliyetlerini çeşitli etkinliklerle sürdürüyor. Bir yanda sertifika programı kapsamında seminerler sürdürülürken diğer yanda Avrupa, Türkiye ve Kürdistannın çeşitli şehirlerinde konferanslarına devam ediyor. Kütüphane, arşiv ve kitap yayın faaliyetlerini de buna eklemek gerekir. Genel faaliyetler çerçevesinde İBV heyeti, 13 Aralık 2015 tarihinde Van İHD şubesi tarafından düzenlenen konferansa ve İBV yayınevinin çıkardığı kitap imza gününe katıldı.İBV heyetinden İsmail Beşikçi, İBV Başkanı İbrahim Gürbüz ve yönetim kurulu üyesi Ahmet Önal bu etkinliğin katılımcıları arasındaydı. Konferans iki bin belki de daha fazla katılımla gerçekleşti.Toplantı salonu tamamen dolup taştı. Dinleyiciler yerlerde ve ara koridorları ve yan toplantı salonunu doldurdu. Katılımcılar arasında HDP milletvekillerinden Lezgin Botan, Bedia Özgökçe, Adem Özcaner, Tugba Hezer ve eski milletvekillerinden Nazmi Gür, HDP ve DBP il ve ilçe Eş Başkanları, sivil toplum örgütleri yöneticileri Van Ticaret ve sanayi odası konferans salonunda bir araya geldi. Konferansa Prof Mehmet Altan da konuşmacı olarak katıldı.Saat 15 de başlayan İBV yayınevi kitap imza etkinliği 17.30 kadar sürdü. İHD Van Şubesinin hazırladığı konferans İHD başkanı Murat Meletın açış konuşmasıyla başladı. Murat Melet konuşmasında bu toplantıyı Van halkının düzenlediğini ve birçok kurum ve kuruluşun toplantının düzenlenmesinde payı olduğunu ve insan hakları ihlallerinden bahsetti. İHD Van Şube Başkanı Murat Melet Panel bölümüne geçmeden önce İBV Başkanı İbrahim Gürbüze söz verdi. İbrahim Gürbüz konuşmasında " konferansta kendisine bir fırsat verildiğini bunu değerlendirmek istediğini söyledi. Devamla Türk ulusal medyasının kendilerine ambargo uyguladığını, Kuzey Kürd medyasının da İBV’yi ve faaliyetlerini görmemezlikten geldiğini belirtti. Son olarak Kürdistan Ulusal Kurtuluş mücadelesinde bilim, kültür, sanat, sosyoloji, tarih çalışmalarının önemini vurguladı.100 ü aşkın Kürd belediyesinin kitap alımı noktasında Vakfı desteklemeleri gerektiğini" anlattı.Bu konuşmalardan sonra moderatörlüğünü Serdar Altan yaptığı Panel İsmail Beşikcinin konuşması ile başladı.İsmail Beşikci BM ve Milletler Cemiyetinin bitişik sömürgelerde milletlere karşı devletlerin bütünlüğünden yana olduklarını ve bitişik sömürgelerde uygulanan soykırımlara destek verdiğini anlattı. Beşikci "Halepçe soykırımında ne Birleşmiş Milletlerde ne İslam Konferansı Teşkilatında nede Avrupa Birliği ve Uluslararası hiç bir kuruluşta ve hatta dünyanın hiç bir yerinde en ufak bir tepki gösterilmediğini sadece İsrailin Telaviv kentinde Halepçe soykırımı protesto edilmiştir." diyerek devamla "Kürdlerin ve Kürdistanın bölünmesi, parçalanması ve paylaşılması nın Kürd toplumunda yarattığı tahribatın düzeltilmesi için Kürdlerin öncelikle birbirleriyle diyalog, müzakere ve barışı tesis etmeye çalışmaları gerektiğini" söyledi. Kürdler arası birlik ve İttifakın gerçekleşmesi için Türkler,Araplar ve Fars larla barış yerine Kürdlerin Kürdlerle barışının tesisi için Kürdler arası yüzleşme ,diyalog ve müzakere olmalı dedi. İsmail Beşikci’nin konuşması çok yoğun katılımın olduğu toplantıda çoşkuyla alkışlandı. Beşikcinin konuşmasından sonra söz alan Prof Mehmet Altan genel olarak insan hakları ihlalleri ve insanın kutsallığından ve Kürdlüğün değil insanlığın öne çıkarılması gerektiğini belirtti. Toplantı soru ve cevap bölümünden sonra sona erdi.

İbrahim Gürbüz

Fotoğraflar için tıklayınız...