İsmail Beşikci Vakfı faaliyet alanlarına bir yenisini eklemek için 22 Kasım 2015 tarihinde Hewlêre gitti. İBV Heyetinde İsmail Beşikci, İbrahim Gürbüz, İsak Tepe ve Ahmet Önal vardı. İBV Güney Kürdistanın başkenti Hewlêrde bir ofis açmak üzere çalışmalarına devam ediyor. İBV ile Mela Mustafa Barzani Vakfı arasında iki yıl önce imzalanan bir protokol çerçevesinde heyetimiz Barzani Vakfı Başkan yardımcısı Musa Ahmed tarafından havaalanında karşılandı. Hewlere giden İBV heyeti 23 Kasım 2015 tarihinde Madam Miterrandın anma toplantısına katıldı. Şivan Perver Vakfı tarafından düzenlenen anma toplantısına Kürdistan Bölgesel yönetim Başkanı Sayın Mesut Barzanide katıldılar. Toplantıya bir çok parti ve kurum yöneticileri, aydınlar, yabancı diplomat da katıldı.Toplantının açılış konuşmasını Kültür Bakanı Halit Doski yaptı. Daha sonra Başkan Mesut Barzani Madam Miterrandın anısına bir konuşma yaptı. Yoğun kalabalığın olduğu toplantı Mesut Barzaninin konuşmasını coşkulu alkışlarla karşıladı.Daha sonra Madam Miterrandın oğlu ve Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan birer konuşma yaptılar. Ödüllerin verildiği toplantı Şivan Perwer’in konuşması ve müzik resitaliyle sona erdi. Toplantı sona erdikten sonra ilginç bir gelişme oldu.Kürdistan Başkanı Mesut Barzani oturduğu yerden kalkarak İsmail Beşikcinin oturduğu yere yürüdü.Ve Beşikcinin yanında durarak hoca ile tokalaştı, hal hatırını sorarak kısa bir süre sohbet etti. Bu diyaloğa Şıivan Perver tercuman oldu. Son anda İsmail Beşikcinin salonda olduğunu öğrenen Başkan Barzani, bunun üzerine özel olarak Beşikcinin yanına gittiğini öğreniyoruz. Başkan Barzaninin bu alicenap ve mütevazi davranışı salonda ki herkes tarafından şaşkınlık ve sempatiyle karşılandı.

İBV heyeti Güney Kürdistanda Hewlêr ofisi kuruluş çalışmalarının yanı sıra bilimsel aktivitelerini sürdürüyor. Hewlêrde Akademîya Kurdî nin hazırladığı konferansa katılan İBV heyetinden İsmail Beşikci üç saat süren bir konuşma yaptı. Kürdlerin devletleşmesi üzerine tarihi bir sunum yapan Beşikci Kürdler eğer devletlerini kurmazlarsa soykırımdan kurtulamayacaklarını belirtti.  Kürd milletinin Dünya Milletler ailesinin eşit bir üyesi olabilmeleri için mutlaka devletlerini kurmaları gerektiğini söyledi. Beşikci ayrıca 1989 tarihinde Pariste bir Kürd konferansının yapıldığını bu toplantının Fransanın organize ettiğini açıkladı. Celal Talabaninin de katıldığı Konferansa da Fransa Dışişleri Bakanının Irakı davet etmesine Celal Talabaninin şiddetle karşı çıktığını buna karşı Fransa Dışişleri Bakanının Celal Talabaniye dönerek "burası Kürdistan dağları değil , burada kararları Fransa verir " diyerek sert çıkıştığını anlattı. Bu durumun çok onur kırıcı olduğunu, konferansta soykırım yapan Irak temsilcisine karşı çıkan Celal Talabani yerine soykırımcıların tercih edildiğini bunun için Kürdlerin devlet sahibi olmaları yani bağımsızlık için çalışmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca Beşikci konuşmasında Kosovanın bağımsızlığının Kürdler tarafından iyi incelenmesi gerektiğini belirtti. Kosavanın 1991 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettiğini buna karşı Sırbistanın Lahey Adalet Divanına şikayette bulunduğunu ancak Adalet Divanının Kosovanın bağımsızlığını haklı bulduğunu söyleyerek, Kürdlerin bu durumu emsal olarak değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. Yoğun ilginin olduğu konferans soru cevap bölümünden sonra sona erdi.

7 Ocak 2012 tarihinde kuruluşu ilan edilen İsmail Beşikci Vakfı’nın İstanbul merkezinden sonra 23 Kasım 2014 tarihinde Diyarbakır şubesi açıldı. Bir yıl aradan sonra yani 25 Kasım 2015 tarihinde Hewler temsilciliği İBV Başkanı İbrahim Gürbüzün açış konuşmasından sonra kurdela kesimi yapılarak açılış gerçekleştirildi. İBV Başkanı İbrahim Gürbüz "İBV nin Hewler ofisinin Kürd ve Kürdistan a hayırlı olmasını bu günün tarihi ve kutlu bir gün olduğunu " söyledi. Açılıs töreni İsmail Beşikci, Güney Kürdistan Kültür Bakanı Halit Doski, Mela Mustafa Barzani Vakfı başkanı Sex Eziz, Başkan Yardımcısı Musa Ahmed, Akademîya Kurdî ve Yekitiya Niviskaran Başkanları, Mahabat Kürd Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gazı Muhammedin oğlu Eli Gazı, Şivan Perwer, Gülistan Perwer, İBV yöneticilerinden İsak Tepe, Ahmet Önal, Ahmet Kani, vakıf çalışanlarından Tülin Dağ ve İBV Hewler temsilcisi Serhat Tepenin de olduğu çok sayıda parti yöneticisinin KDP, Yekiti, HDP, doğu- batı ve kuzey Kürd parti ve kurum yöneticilerinin ve temsilcilerinin katıldığı kalabalık bir toplulukla gerçekleştirildi .Vakfın Hewler Ofis katının girişinde yapılan törenden sonra açılış toplantısı Kültür Bakanlığı bünyesinde olan Peşawa Gazı Muhammed salonunda yapıldı.Toplantının sunuculuğunu Gülistan Perwer yaptı. Gulistan Perwer salondaki davetlileri Kürdistan şehitleri için Ey Ragıp ulusal marşıyla bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Bu heyecanlı ve duygulu girişten sonra Gülistan Perwer ,İsmail Beşikcinin Kürd toplumu ve Kürdistana ilişkin çarpıcı sözlerini güzel Kürdçesiyle aktardı. Açılış konuşmalarından ilkini İBV Başkanı İbrahim Gürbüz e yaptıi. Gürbüz, Vakfın amaç ve hedeflerini ve özel de Hewler ofisinin faaliyetlerinin neler olacağını anlattı. Daha sonra konuşma yapan Ķültür Bakanı Halit Doski ,İsmail Beşikci nin Kürd ve Kürdistana ilişkin hizmetlerini övgüyle anlattı ve Vakfın faaliyetlerini izlediğini , önümüzdeki süreçte Vakıfla bir protokol imzalayacaklarını ve Hewlerde İsmail Beşikcinin heykelini yaptıracaklarını söyledi. Akabinde Hewler Valisi Newzad Hadi, Yazarlar Birliği Başkanı Kek Mem Botani, Akademîya Kurdî Başkanı Dr. Fettah Botani Beşikciye ilişkin konuşmalar yaptılar. Son olarak İsmail Beşikci hem Vakfın önemini hem de Hewlêr’in ve Kürdistannın Ortadoğunun geçmişte olduğu gibi bugünde uygarlık ve kültür merkezi olması gerektiğini söyledi. Özellikle Hewlêrin petrolle değil sanat, kültür ve uygarlık merkezi olarak anılması gerektiğini söyledi. Kürd siyasal partileri arasında birliğin önemine işaret etti. Eğer Kürdler birlik olurlarsa uluslararası güçlerin Kürdleri daha çok muhatap alacaklarını ve destekleyeceklerini söyledi ve son olarak Kürdlerin bağımsızlık için çalışmaları gerektiğini belirtti.Toplantı coşkulu alkışlarla sona erdi.

26 Kasım 2015 tarihinde İBV heyeti Güney Kürdistannın Barzan bölgesindeki Mela Mustafa Barzani’nin kabristanına üçüncü kez ziyarette bulundu.Ziyarete İBV heyetinden İsmail Beşikci, İbrahim Gürbüz, Ahmet Önal ve Ahmet Kani, Mela Mustafa Barzani Vakfı Başkan Yardımcısı Musa Ahmed, Mirhaç Mustafa ve Vakıf yöneticilerinden kek İbrahim katıldılar. Kabistanda heyeti  Mela Mustafa Barzani Külliyesinin sorumlusu Sex Xelat Barzani heyeti karşıladı.Kısa bir dinlenmeden sonra İsmail Beşikci, Xelat Barzani ve İbrahim Gürbüz birer konuşma yaptılar. Daha sonra son derece mütevazı yapılmış olan Mela Mustafa Barzani’nin mezarına gidildi ve İsmail Beşikci Güney Kürdistan’ın Ortadoğunun uygarlık merkezi olması ve bunun için Kürdlerin devletleşmesi gerektiği belirtti. İbrahim Gürbüz ise Sex Abdusselam Barzani ve Mela Mustafa Barzaninin yaşamı ve mücadelesini anlattı. Son olarak Sex Xelat Barzani de Mela Mustafa, Şex Ahmet ve Şex Abdüsselamla ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra on altı kez yapılıp ve sömürgeciler tarafından yıkılan Mela Mustafa Barzani nin evi ziyaret edildi. Bundan sonra Duhok Üniversitesine gidildi. Duhok Üniversitesi Rektörü ve öğretim üyeleri tarafından karşılanan heyet çok sıcak bir ilgiyle ağırlandı. Birlikte basına açık bir toplantı yapıldı. Duhok Üniversitesi Rektörü üniversite bünyesinde İsmail Beşikci adına sosyal bilimler merkezi açacaklarını ve en kısa zamanda açılışının yapılacağının müjdesini verdi. Son olarak heyet Duhok Valisi tarafından ağırlandı. Heyet törenle karşılandı. Son derece donanımlı, iyi eğitim almış aydın genç Vali Ferhat Etruşi sanat, kültür ve edebiyata önem verdiklerini kitap ve sanat fuarları düzenlediklerini belirtti.

27 Kasım 2015 sabah İBV heyeti erkenden Duhok asayişinden dört jip ve bir cemse ile Şengale yola çıkıldı.Önde giden cemsede çok özel yetiştirilmiş on iki kişilik bir tim vardı. Sabah gerekli hazırlıklar yapıldı ve heyecanlı bir yolculuğa başlandı. Bu konvoyda ayrıca CNN Türk ekibi de vardı.Onlarda Şengale çekim için gidiyorlardı. Ayrıca bu konvoyun içinde Dr. Süleymanın ekibi de vardı. Herkes çok heyecanlıydı. Çünkü on beş gün önce daha yeni Şengal Kürd kuvvetleri tarafından kurtarılmıştı. Ama yinede oraya gidiş çeşitli riskleri taşıyordu. Şengale doğru yol boyunca yıkık binalar ve gidiş istikametinin sağ tarafında rojava Kürdistanı ile Güney Kürdistan arasında kazılmış hendekler görülüyordu. Şengale yaklaştıkça yol boyunca savaşın izlerini daha çok görmeye başladık. Snune kasabasına yaklaştığımızda yıkık binalar mermi ve topların izleri, yakılmış arabalar ve savaş araçlarının parçalarını gördük. Şex Şerafeddin kasabası, Daiş çetelerinin ilerledikleri son sınırdı. Kasaba girişinde bir kaç ev siper edilerek savunma yapılmıştı. Bu evlerin bahçe duvarları ve bazı bölümleri tahrip edilmiş ve burada destansı bir savunma ve direniş gösterilmişti. Bunu kasabaya girdikten sonra tanıştığımız bölgenin direniş kahraman komutanlarından Qasım Şexodan dinliyoruz. Şex Şerafeddin kasabasına girdiğimizde mistik bir hava ile karşılaşıyoruz. Bu topraklar Kürdler için kadim ve kutsal topraklardır. Müslüman Kürdlerde bu toprakları kadim ve kutsal topraklar olarak görmektedir. Ezdi Kürdlerin Laleşten sonra en kutsal mekanı olan bu kasaba içinde Qasım Şexonun karargahına girdik. İBV heyeti ve Qasım Şexo salonda yerini aldı. İsmail Beşikci, Qasım Şexo ve İbrahim Gürbüz Şengal direnişi ve soykırımlardan kurtulmanın yolunun devletleşmekten geçtiğini anlattılar. Şex Şerafeddin kasabasındaki toplantıdan sonra Qasım Şexo, İsmail Beşikci, İbrahim Gürbüz, Ahmet Önal ve Ahmet Kani’nin bulunduğu heyet Şengale hareket ettik. Qasım Şexo Daiş çetelerinin yaptığı toplu katliamları yerlerini göstererek anlattı.Yol boyunca gösterdiği alanlarda 6000 kadın, çocuk ve yaşlı Ezdi Kürdün soykırıma uğratıldığını bir o kadar insanın kaybolduğunu onlar kurtulmadan Şengalde bayram kutlanmayacağını belirtti. Kısa bir müddet sonra Şengale ulaşıldı. Yol boyunca yakılıp, yıkılmamış işyeri ve ev kalmamıştı. Konvoy şehrin ana girişinden kaymakamlık binasına vardı. Heyet ve Qasım Şexo kısa bir süre askeri karargahta üst düzey generallerle birlikte çeşitli konuşmalar yaptı. Bu esnada Zaxolu efsane bir komutanla tanıştık. Komutan Sime Boseli ile ilgili Ezdi Kürdler Şengalde heykelinin dikileceğini söylediler. Daha sonra kaymakamlık binasının yıkılmasından dolayı yanında kurulmuş olan çadıra gidildi. Şengalin askeri ve idari erkanı hepsi oradaydı. Yine Beşikci Ezdi Kürdlerin tarih boyunca uygulanan 74 ferman gibi bir daha soykırım yaşanmamasıiçin Kürdlerin devletleşmesi gerektiğini anlattı. Kaymakam ve İBV adına İbrahim Gürbüz Vakfın amaç ve hedeflerini ve Şengal direnişine ilişkin konuşmalar yaptılar. Toplantıdan sonra Daiş saldırılarından Şengal dağına sığınan Ezdi Kürdlerin çadırları ziyaret edildi. Daha sonra konvoy Duhoka gitmek üzere yola çıktı. Şengal seyahati coşkulu ve heyecanlı bir şekilde son buldu.

İBV Yönetim Kurulu Başkanı

İbrahim Gürbüz