İsveç’in önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarından birisi olan Folk Och Försvar (Toplum ve Savunma)’dan 21 kişilik bir heyet Türkiye’nin savunma ve güvenlik politikaları, insan hakları, demokrasi, azınlık hakları ve politikaları konusunda bilgi edinmek üzere Türkiye’yi ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, İsmail Beşikci Vakfı’nı ziyaret etti. Ziyarette vakıf ve vakfın çalışmaları hakkında Vakfın yönetim kurulundan bilgi aldı. Vakıf adına bilgilendirme konuşmasını Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gürbüz yaptı. Gürbüz Kürt siyasetinde İsmail Beşikci’nin rolünün dışında son süreçleri şahsı adına değerlendirdi.

Gürbüz, “Yüz yıla yakın süreçte Kürdlere yönelik inkâr ve imha politikası yürütüldü. Bugün ise inkar politikasından sözde vazgeçilse de asimilasyon ve imha politikasından vazgeçilmiş değildir. Sayın Başbakan hala Kürd sorunun olmadığını birkaç Kürdün sorunun olduğunu, bunu da çözeceklerini söylemektedir. Bir yandan çözüm sürecinden bahsetmekte diğer yanda kandil bombalanmaktadır. Buradan anlaşılan, eğer Kürd sorunu yoksa onun çözümü de yoktur. Sayın Başbakan’ın düşüncesi Kürd sorunu çözmek değil, Kürdleri çözmektir. Öncelikle dünyada birçok müzakere örneklerinde esas olan açıklık, dürüstlük ve samimiyettir. Bu süreçte bunu göremiyoruz, Müzakereler özgür koşullarda ve eşit koşullarda olmalıdır. Oysa bu süreçte bunu da göremiyoruz. Müzakere değil görüşmeden söz edebiliriz. Çünkü müzakereler karşılıklı heyetler biçiminde olur. Türk tarafı beş kişilik heyetse Kürd tarafı da beş kişilik bir heyet olmalıdır. Maalesef süreç tam tersi yürüyor. Bir tarafta kaç kişi olduğunu bilmediğimiz bir heyet diğer tarafta ise tutsak olan sadece Öcalan. Hükümetin döneminde gerçekleşen Roboski katliamıyla yüzleşilmediği bir ortamda nasıl barış sürecinden bahsedeceğiz?” dedi.

Heyet vakfı gezdikten sonra diğer ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere vakıftan ayrıldı.

Fotoğraflar için tıklayınız…

Videolar için tıklayınız...

Ses kayıdı için tıklayınız...