1 Eylül günü İBV heyeti, (İsmail Beşikci, İbrahim Gürbüz ve Ruşen Arslan) Kürdistan Öğrenciler Birliğinden arkadaşlar, Stavanger kentinde Norveç yazarlar birliği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Edebiyat Festivaline davetli olarak katıldılar. Stavanger Edebiyat Festivali komitesi bu etkinliği İsmail Beşikci adına düzenledi. 1995 yılında Norveç yazarlar birliği tarafından İsmail Beşikciye verilen "düşünce ve ifade özgürlüğü "ödülü yirmi yıl sonra bu gün İsmail Beşikçiye komite adına Norveçin tanınmış yazar ve insan hakları savunucusu Eugene Schoulgine tarafından verildi. Eugene Schoulgine 1994 yılında İsmail Beşikciyi cezaevinde ziyaret etmiş ve onu yakından tanıyan biridir. Stavanger Belediyesi Kültür Müdürü Marit Egaas açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmasından sonra yazar Eugene Schoulgine İsmail Beşikciye övgü dolu sözlerle iltifat etti.1994 yılında ki duruşmada İsmail Beşikciye yüz dört yıl hapis cezası verilir. Yazar Eugene Schoulgine cezaevinde ziyarete gider ve İsmail Beşikciye "siz ölene kadar hapiste kalacaksınız ne düşünüyorsunuz "sorusuna karşılık İsmail Beşikci; "Ben öldükten sonra tarih ve gelecek kuşaklar bunu bilecektir" der. İsmail Beşikcinin bu sözlerini ve duruşunu yirmi yıldır hiç unutamadığını söyleyerek duygulu bir konuşma yaptı. Bu İsmail Beşikcinin bu sözlerinin kendi hayatında dönüm noktası olduğunu ve o günden sonra bütün dünyada düşüncelerinden dolayı hapis yatan yazarlar için mücadele ettiğini söyledi. Sonra İsmail Beşikci söz aldı. Resmi ideolojiyi, Türk üniversitelerini eleştirdi. Düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda kısmi iyileşmenin olduğunu ancak bunun sebebinin bilim adamlarının direnişi, gerilla mücadelesi ve Norveç Yazarlar Birliği gibi uluslararası kuruluşların çabaları sonucu olduğunu söyledi. Fakat Türkiyede basın özgürlüğü üzerinde büyük sınırlamaların, Kürdistana yönelik büyük operasyonların; Kürdistanın yakıldığı, katliam ve büyük tutuklamaların olduğunu, buna dünya kamuoyunun duyarlı olmasını gerektiğini vurguladı.
1995 yılında İsmail Beşikci için yapılmış Norveçin tanınmış ressamlarının yirmi tablosu İBVye bağışlandı.

2 Eylül günü İsmail Beşikci, İbrahim Gürbüz ve Ruşen Arslan dan oluşan heyet Norveçin Bergen kentinde Bergen Üniversitesinde Vakıf tanıtım toplantısı ve İsmail Beşikçi Konferansı yaptı. Toplantı Bergen Üniversitesi Kürdistan Öğrenciler birliği ve Kürd Kültür forumu tarafından organize edildi.Bu kuruluşlar Kürdistannın dört parçasından gelen öğrencilerden oluşmakta ve bağımsız bir birlik.Toplantının açış konuşmasını Kürdistan Öğrenciler Birliği başkanı Veman Linevai yaptı. Açılış konuşmasından sonra İBV tanıtım videosu gösterildi. Akabinde İBV Başkanı İbrahim Gürbüz Kürdistannın dört parçasında Türk, Arap ve Fars sömürgecilerinin baskı, katliam, tutuklamalarını ve Kürdistan dağları, ovaları, şehirlerini yakıp ve tahrip eden operasyonları protesto eden bir konuşma yaptı. İbrahim Gürbüz ayrıca Vakıf çalışmalarını ve önümüzdeki dönemdeki Vakfın projelerini anlattı.
Toplantı İsmail Beşikci Konferansı ile devam etti. Konfersans konusu "Ulusların kendi geleceklerini kendilerinin tayin hakkı ve Uluslararası Anti-Kürd nizam "başlığını taşıyordu.İsmail Beşikçi "Kürdler öncelikle Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı üyesi olan Andorra ,Katar ,Taulu, Kirbaki gibi nüfusu ön bin ile üç yüz bin arası değişen ülkeler gibi Uluslararası camianın eşit ferdi olmayı bırakın bir ferdi olmadıklarını niçin kendilerine ve dünya kamuoyuna sormuyorlar. Ve özellikle Kürdistan ve Kürd sorunu nedir sorusuna 1920 li yıllarda Milletler cemiyet tarafından kurulan bir nizam da niçin kendilerine bir statü verilmediğini sorgulayıp ve Kürd ve Kürdistan sorununun nirengi noktasının Kürdistannın bölünmesi , parçalanması ve paylaşılması olduğunu kavrarlarsa asıl o zaman birbirleriyle ilişkileri , İttifak ve birlik sorunlarına çok rahat çözüm bulabilirler. Uluslarası Anti-Kürd nizamı sorgulayıp ve kavrarlarsa Başkanlık sorunu ve Kürdistan parçaları arası ilişkileri ve sorunları daha rahat çözebilirler dedi.
Toplantı ve Konferans Kürdistannın dört parçasından ve Norveçli lerin nitelikli yoğun katılımı ile üç saat boyunca yoğun ilgiyle devam etti.

İBV heyetinin Norveçteki toplantı ve konferans dizisi 4 Eylül sabahı Oslo Helsinki Komitesinde Norveçin önemli gazetelerinden Klassekamepen gazetesi İsmail Beşikci ve İBV heyetinden İbrahim Gürbüz ve Ruşen Arslan ile röportajlarla devam etti. Konferans öncesi Norveç yazarlar birliği İsmail Beşikçi ve İBV heyeti onuruna sabah kahvaltısı verdi.Kahvaltıda Norveç yazarlar birliği Başkanı kısa bir konuşma yaptı. Konuşmada İsmail Beşikci ve İBV heyetinin gelişlerinin kendileri için onur olduğunu ve yirmi yıl önce kendileri tarafından İsmail Beşikciye verilen ödülü güncellemek istediklerini söyledi. O dönemde verilmiş ödül tekrar İsmail Beşikciye verilerek güncellendi. Norveç yazarlar birliği Başkanı Sigmund Løvåsenun konuşmasından sonra İsmail Beşikci, İBV Başkanı İbrahim Gürbüz ve Ruşen Arslan kısa birer konuşma yaptılar. Aynı gün 4 Eylül 2015 tarihinde Litteratur Huset salonunda Helsinki Komitesi ve Amnesty International tarafından organize edilen İBV tanıtım ve İsmail Beşikci Konferansı Norveç yazarlar birliği üyelerininde olduğu çok sayıda Kürd ve Türk aydın çevrelerinin katılımı ile gerçekleşti.Açış konuşmasını Helsinki Komitesi Başkan yardımcısı Günnur M.Ekeløve-Slydal yaptı. İsmail Beşikci ve İBV heyetini onure eden bir konuşma yaptı. Akabinde Helsinki Komitesi Başkan yardımcısı sözü İBV Başkanı İbrahim Gürbüz e verdi. İbrahim Gürbüz konuşmasını Kürdçe yaptı.Vakfın çalışmalarını ve önümüzdeki dönemde Kürdçe ve ingilizce dillerinde yayın yapan bir dergi, Selahattin Üniversitesi bünyesinde bir Enstitü ve İsmail Beşikci adına Diyarbakırda bir müze açmak istediklerini Kürdlerin ve özellikle Kürd işadamlarının destek vermesi gerektiğini söyledi. Daha sonra söz alan İsmail Beşikçi Uluslararası Anti-Kürd Nizam, Kürd sorunu üzerine bir sunum yaptı. Ve Avrupa basını, üniversitelerinin yoğun bir şekilde eleştirilmesi gerektiğini "Kürd ve Kürdistan sorunu nedir?bu temel sorunun cevaplanması gerekir" diyerek bunun altını önemle çizdi. "Kürd ve Kürdistan Sorunu 1920 li yıllarda dönemin iki Emperyal devleti İngiltere ve Fransa ve Ortadoğunun iki köklü devleti Türkiye ve İranın organize bir şekilde Kürdistan ve Kürd milletinin bölünmesi, parçalanması ve paylaşılması olayıdır. Kürd sorunu budur.Eğer Kürdler ve Kürd siyasetçileri bunu iyi kavrarlarsa birbirleriyle daha iyi ilişkiler kurar ve birbirlerine çelme atmazlar" sözleri salondaki dinleyiciler tarafından alkışlarla karşılandı.
Toplantı ve Konferans iki saat boyunca aynı ilgi ve yoğunlukta sürdü.Toplantıyı organize eden iki kurumunun temsilcileri ve İsmail Beşikcinin katılımı ile soru ve cevap biçiminde devam etti ve çoşkulu alkışlarla sona erdi.

Norveçin Stavanger, Bergen ve son olarak Osloda yapılan konferanslar dizisinin sonuncusu FRITT ORD düşünce kuruluşu salonunda yapıldı. FRITT ORD kuruluşunun da desteğiyle yapılan İBV tanıtım toplantısı ve İsmail Beşikci Konferansı Kürdistannın dört parçasından aydın ve siyasi çevrelerinin yanı sıra Norveç"li ve Türk aydınlarının katılımı ile gerçekleşti .Açış konuşmasını İBV Başkanı İbrahim Gürbüz yaptı. Kürdistanda ve özellikle Cizrede yapılan katliamlara karşı Avrupada tepki gösterilmesi gerektiğini, operasyonları ve tutuklamaları protesto etti. İBV nin ulusal, kültürel ve bilimsel bir kurum olduğunu tarih ve ulus bilinci oluşumu için araştırma ve incelemeler yaptıklarını ,araştırmacılara destek verdiklerini anlattı.
6 Eylül 2015 tarihinde yapılan bu konferansta ikinci sunumu İsmail Beşikci yaptı. İsmail Beşikci konuşmasında "Kürd ulusunun büyük bir tehlike altında olduğunu söyledi. Eğer Kürd çocukları Diyarbakır, Batman,Van ve İstanbul mahallerinde birbirleriyle olan kavgalarında Kürdçeyi kullanmıyorlarsa ve ana dilin ana kaynağı olan Kürd kadınları En çok Türk televizyon dizilerini izliyorlarsa burada büyük bir tehlike vardır.Yaşlıların kahvede birbirleriyle Kürdçe konuşmaları çok önemli değildir. Önemli olan kadın ve çocukların Kürdçe konuşmasıdır.Çocuklar ve kadınlar bir Ulusun geleceğidir. Ayrıca Barış talebiyle ilgili şunları söyledi. "Savaş istemiyoruz, barış istiyoruz talebi eksik bir taleptır. Doğru olan barış istiyoruz ama HAKLARIMIZI da istiyoruz talebidir. Sadece barış istemek anlamlı değildir." Konferans bitiminde kendisine Kürd milli bilinci ve Kürdler arası İttifak konusunda sorulan bir soru üzerine "Eğer Kürdler Uluslararası Anti-Kürd Nizamı ve Kürd ulusunun ve Kürdistannın nasıl bölündüğünü, parçalandığını ve paylaşıldığını iyi bilirlerse ve Kürdlerin düşmanlarının Kürdlere ilişkin neler düşündüğünü bilir ve bunun bilincinde olurlarsa o zaman birbirlerine daha iyi davranır, iyi ilişkiler kurarlar. Birbirlerine çelme atmazlar ve çatışmazlar. İşte ozaman milli bilinç gelişir ve Kürdler arası İttifak daha rahat gerçekleşir."biçiminde cevap verdi. Toplantı İsmail Beşikçi ve İBV heyeti ayakta alkışlarla sona erdi.

Fotoğrafların tümü için tıklayınız...

Amnesty International tıklayınız...

Den Norske Helsingforskomite tıklayınız...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11