İsmail Beşikci,"Kürtler devletleşmeden, bağımsız olmadan Kurdistanda demokrasi olmaz, eşitlik olmaz, özgürlük olmaz. Kürt sorunu Kürdistan sorunudur. Parçalanmış Kurdistanin birleşme sorunudur, Kurdistanlilarin kendi geleceklerini özgürce belirleme sorunudur..1639, 1825, 1920lerdeki bölünmenin derinleşerek bugüne varmasını telafi etme sorunudur." dedi.( 24.04.2015, İzmir Tüyap Kitap Fuarı Konferansı)

18-26 Nisan 2015 tarihleri arasında TUYAP AŞ. Tarafından düzenlenen 20. İZMİR TUYAP KİTAP FUARI’na İsmail Beşikci Vakfı da kurumların yer aldığı A-1 salonundaki yerini aldı ve vakıf günülülerinin içten destekleri ile başarıyla sonlandırdı.

Son üç günde;  İsmail Beşikci ve Eğitimci Yazar Celal Temel’in de iştiraki ile ilgi daha da yoğunlaştı.

24 Nisan 2015 (Cuma)  İsmail Beşikci; “20. Yüzyılda Kürt Hareketi”, Celal Temel ise “1984’ten Önceki 25 Yılda Kürtlerin Silahsız Mücadelesi” konulu söyleşilerini sundular. 350 kişilik salonun yetersiz kaldığı bir katılımın olduğu söyleşinin Moderatörü ve Vakfımızın Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Önal, Kürtçe yaptığı giriş konuşmasını; “ Ermeni Soykırımının 100. Yıl dünümünde,  Ermeni, Asurî, Êzidi Kürtlerinin soykırımı gibi bir insanlık suçunun işlenerek, ulusların fiziki olarak ortadan kaldırıldığı, Osmanlı bakiyesi üzerinde salt herkesin Türk gibi yaşadığı bir Türk İmparatorluğunun kurulması için ‘Türk ve Müslüman olmayan herkesin yok sayılacağı ve yok edileceği’ gayesi ile Alman Emperyalizminin desteği ile İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin planladığı, 24 Nisan 1915 tarihinde Ermeni aydınlarının İstanbul’dan toplanarak Mezopotamya’ya doğru “ölüm Yolculuğu”na çıkarıldıkları asrın yıl dönümüdür. Osmanlı bakiyesi üzerinde teşkil olunan Türkiye Cumhuriyeti’nin de halkları yok etme siyasetini sürdürdükleri ve uzun sürece yayarak Kürt ve alevi soykırımlarına devam ettiklerini, aleni olarak yaptıkları soykırımları inkâr etmeye devam ettikleri aynı büyük bir insanlık suçu olan tüm bu soykırımları devam edenleri kınıyor ve soykırımda yok edilenlerin anısına tümünüzü bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum!” diye başladı.

Saygı duruşu sonrasında ilk sözü İsmail Beşikci aldı;

İsmail Beşikci; Ermeni, Yahudi Ezdi, Asur vs. soykırımlarını hatırlatarak, devletsiz halkların soykırıma sık sık uğramalarının tesadüfî olmadığını hatırlatarak söze başladı.

İsmail Beşikci;  20. yüzyılda parçalanan, bölüştürülen ve paylaşılan Kürtlerin ve Kürdistan’ın devlet kurma haklarının da ellerinden alındığını, Kürtlere karşı dünyada Anti-Kürt bir nizamının oluşturulduğunu, bugünkü haksızlıkların, Yakın Doğu ve Orta Doğu’da yaşanan istikrarsızlık ve vahşetin de esas olarak bunun  da bu emperyal bölüşümden kaynaklandığına vurgu yaptı. Çözümün Kürtlerin ve Kürdistan’ın 20. yüzyılda uğradığı haksızlık ve hak gaspının telafi edilmesinden geçeceğini anlattı. Kürtlerin Yüksek bir Kürt bilinci ile bağımsız devlet olmaları için mücadele etmeleri, bu haklarından sebat etmelerinin önemli olduğunu belirtti.

İsmail Beşikçi, sömürgeden de beter koşullarda yaşayan Kürt milleti ve Kürdistan halklarının ancak devletleşerek kendilerini soykırımdan koruyabileceğini ve yeniden kurabileceğine son Kobanê, Şengal örneklerinin yanı sıra, dünyada da çok sayıda örneklerle anlattı., Konuşması büyük bir ilgi ile izlendi ve sık sık alkışlarla karşılandı.

İsmail Beşikci’den sonra, sözü Eğitimci Yazar Celal Temel aldı. Celal Temel de; Ermeni, Asurî, Rum Pontus,   Êzdi Kürtleri olmak üzere Türk ve Müslüman olmayan halkların, Türk egemenlik sistemi tarafından uğratıldıkları soykırımın 100. yılı vesilesiyle hatırlattı,  planlayıcılarını ve uygulayıcılarını kınayarak söze başladı.

Celal Temel; yazdığı ve İsmail Beşikci Vakfı Yayınları tarafından yayınlanan ve büyük bir ilgi gören kitabına işaret ederek; “Kürtçe yazmamanın hüznünü yaşadım” diye belirtti.

Celal Temel; “Kitabımın isminden de anlaşılacağı üzere, ben, eksik bilinen ve özellikle gençlerimiz tarafından hemen hemen hiç bilinmeyen 1984’ten önceki Kürt ulusal demokratik mücadelesinin farklı dönemlerini sıraladıktan sonra, 1958-1984 dönemini özellikle ele aldım.  Kürt hareketinin 1958’den sonrasının nasıl kitleselleştiğini anlattım.” Diyerek, kitabının içeriğini sondu.

Söyleşi sonrasında, devam eden iki gün boyunca yazarlarımız okurlarıyla buluştu, sohbet etti, kitaplarını imzaladı. Coşkulu ve etkili bir fuar geçirdik.

Ahmet ÖNAL

Fotoğraflar için tıklayınız...