Siyasetçi ve kadın aktivist Hatice Yaşar Cumartesi  (07.09.2015) günü İsmail Beşikci Vakfı terasında “Kürdistan’da aktüel siyasi durum ve Kadınlar” konulu bir söyleyişi gerçekleştirdi. Hatice Yaşar ilk başta İsmail Beşikci Vakfı’na teşekkürlerini illeti ve eskiye göre daha iyimser olduğunu belirtti.

Hatice Yaşar; Kürdistan’ın bir köyünde yağmur yağdığında Tahran, Bağdat, Ankara ve Şam’da birlikte şemsiye açılıyor dedi. Yaşar, 70’li yıllarında ki “gerçekçi ol imkansızı iste” sloganının temel alınması gerektiğini belirterek Kürtlerin en iyisini istemesi gerekiyor.” dedi.

Yaşar, Kürtlerin güç olarak bir çok defa üstün geldiğini, ama yerel ve uluslar arası güçlerin siyasi başarıyı engellediğinin altını çizdi. Yaşar: “1975’ta İran ve Irak anlaştı ve bütün Kürdistan viraneye çevrildi, Qeladiza ortadan kaldırıldı. Bütün dünyada bir tek İsveç’te bir hayvan hakları derneği buna karşı eylem yaptı. Onlar da Irak saldırılarında hayvanların zarar gördüğünü ve bunu kınadıklarını söylediler.”

Yaşar: “Kürtlere karşı her zaman kimyasal silahlar kullanıldı. Erkeklerimiz öldürüldü ve kadınlarımız zengin Araplara satıldı. Şimdi de aynı şeyi IŞİD yapmakta.”

Yaşar, Kürtlerin her ne kadar yenilgi görmüşse de başarıları da gördüklerini ifade etti. Yaşar: “5 Mart’ta Ranya’da başkaldırı başladı ama kimse bu kadar kısa süre de bu kadar başarıya ulaşacağını beklemiyordu ve Kürdistan’ın Kürtlerin eline geçmesini beklemiyorlardı. Bütün Kürdistan Kürtlerin eline geçti. Şimdi de aynı şey ortada var, IŞİD saldırısıyla bütün Kürdistan toprağı Kürtlerin eline geçti.”

Yaşar, Kürt kadınının önündeki engeller hakkında da konuşarak;  Kürt kadın mücadelesinin erkeklerden daha büyük olduğunu belirtti. Yaşar: “ Şayet kadın dağda mücadele ederse evdeki kadın gibi çok sorunla karşılaşmıyor.  Şehirdeki kadın da zor durumda.” Yaşar, Kürtçe de seksist söylemlerin olduğunu ve bunların dilden çıkartılması gerektiğini söyledi. Yaşar: “Örneğin birisi sen eşek gibi güçlüsün derse bunun için sevinirler ama birisi sen kadın gibisin dese bu ölüm sebebi dahi olabilir. Erkekler eşek olmayı kabul ediyorlar ama kadın olmayı kabul etmiyorlar.”