3 Şubat’ta 2013 Pazar günü İsmail Beşikci Vakfı’nda Caz Sanatçısı müzik dinletisi gerçekleştiren Ercan Bingöl 14 Şubat 1983te Mûş’un Gimgim ilçesine bağlı Xinzor köyünde dünyaya geldi. Müzikle içiçe olsa da Kürtçe müzik dünyasına ilk adımını Ankara Gençlik Kültür Merkezi bünyesindeki Koma Stranên Hêvî’de attı. Sonraki yıllarda Rajenîn grubuyla beraber rock müziğe yöneldi ve Kürtçe şarkıları rock müziği tınılarıyla icra edip okudu. Rajenîn grubundan sonra daha çok blues müziğe meyletti ve folklorik sözleri de şarkılarına katarak blues şarkılar yaptı. Peşisıra gelen şarkılarını da blues-rock ve country müzik ile harmanladı.

Vakıf yararına düzenlenen dinletide Ercan Bingöl dinleyicileriyle Ron adlı albümden Bluesa Benda sînê, Tenêbûn dibare, Kûçik hatin şarkılarını, ayrıca anonim birkaç parça seslendirdi, dinleyicilerle sohbet etti, albümünü imzaladı. Bingöl söyleşisinde “neden caz” sorusunu söyle cevaplandırdı. “ Blues’un şekillenmesi 200 yıllık bir hikâye. Amerika tarafından köle olarak getirilip plantasyonlarda çalıştırılan insanların müziği; beraberlerinde getirdikleri Afro öğeleri çok güzel taşıyorlar. Mesela çalışırken biri şarkısını söylemeye başlıyor, diğerleri devam ediyor. Bizim Kürtler’de de biraz böyledir. Biri başlar gerisi gelir. Afro-Amerikan müziğinin Kürt müziğiyle çok ortak noktası var. Bir de tabii ortak kültürel kodlardan söz edebiliriz. 60lara kadar siyahların Amerika’da yasal hiçbir hakkı yoktu. Şu anda Türkiye’de de Kürt’lerin görünür hakları olabilir, eskiden baskıyı anlatmak daha kolaydı. Yasak keskin bir sınır koyuyordu ve Kürt’lerin müzikal anlamda sıkıntısını somut kavramlarla anlatabiliyordunuz. Şimdi hem yasak yok gibi ama hem de o kadar güzel yasaklanmış ki Kürtçe müziğin bir adım öteye gidemeyişini soyut kavramlarla tarif edebiliyorsunuz”.

Fotoğraflar için tıklayınız…

Video için tıklayınız…