9-10-11 Ocak günleri, İsmail Beşikci Vakfı Diyarbakır Şubesi, Kürt Film Günleri’ne ev sahipliği yaptı.

İsmail Beşikçi Vakfı ve Kürdistan Federe Devleti’nden Mala Sinema’nın ortaklaşa düzenlediği Kürt Film Günleri etkinliği, 26-27-28 Aralık 2014 tarihlerinde İsmail Beşikçi Vakıf’ında (İstanbul) gerçekleşirken, etkinliğin ikinci ayağı vakfın Diyarbakır şubesinde gerçekleşti. Kürdistan Federe Devleti Kültür, Sanat ve Gençlik Bakanı Sayın Xalit DOSKî’nin davetli olarak Diyarbakır’a gelmesi sonucunda etkinlik daha zengin bir içerik kazandı.

Diyarbakır, üç gün boyunca bir taraftan Kürt Film Günleri’nde gösterilen filmleri takip etmenin seyir keyfini yaşarken, bir taraftan da Bakan düzeyinde misafir ağırlamanın heyecanını ve memnuniyetini yaşadı. Bu yüzden de etkinliğe -her iki olayı gözden kaçırmamak adına- Sayın Doskî’nin Ziyareti ve Kürt Film Günleri başlıkları altında ayrı ayrı bakmak yerinde olur.

SAYIN DOSKÎ’NİN ZİYARETİ:

Kürdistan Federe Devleti Kültür, Sanat ve Gençlik Bakan’ı Sayın Xalit Doskî, İsmail Beşikçi Vakfı Diyarbakır Şubesi’nin misafiri olarak Kürt Film Günleri’nin açılışına geldiğinde Kürtler arasındaki ilişkilerin gelişmesine, kurulu köprülerin sıkılaşmasına, gelecekte yapılacak ortak etkinliklerin temellerinin güçlenmesine vesile olacağı düşünülüyordu. Öyle de oldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, başta Büyükşehir Belediye Başkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak olmak üzere, yine Kültür Daire Başkanı Muharrem Cebe, büyük bir misafirperverlikle Sayın Bakan’ı, Diyarbakır’da bulunduğu süre zarfında yalnız bırakmayarak iyi bir ev sahibinin tüm vazifelerini yerine getirdiler.

Sayın Bakan, ziyaretinin İlk gününe, küçük bir Diyarbakır turu ve tarihi mekânları gezerek başladı. Ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ve Başkanları ziyaret etti. İsmail Beşikçi Vakfı Diyarbakır Şubesini ziyaretinden sonra Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yoğun bir katılımın gerçekleştiği Kürt Film Günleri’nin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Diğer konuşmacılar, İsmail Beşikçi Vakfı Başkanımız İbrahim Gürbüz ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fırat Anlı’ydı. (Hava muhalefeti nedeni ile açılışa katılamayan İbrahim Gürbüz’ün konuşması, Şube yöneticimiz Roşan Lezgîn tarafından okundu.) Konuşmalar, özgürlük, birlik ve işbirliklerinin güçlenmesine yönelik olumlu mesajlar olarak kayda geçti. Kürdistan’ın dört parçasından animasyon, belgesel ve kısa filmlerden oluşan bir paket izlendi.

Bakanın Diyarbakır’daki ikinci ve üçüncü günü bir dizi kurum ve sivil toplum örgütünü ziyaretle geçti. Güne Aram Tigran Konservatuar ziyaretiyle başladı. Ahmedê Xanî Dil Akademisinde Kürt yazarlar Derneği, Kurdi-Der, Kürt Pen ve Kürt Enstitüsü üyeleri ve yöneticileri ile bir araya geldi. Büyükşehir ve Merkez İlçe Belediye Başkanları ile öğlen yemeğinden sonra Sümerpark’taki Resim Sergisinin açılışına katıldıktan sonra, Mezopotamya Vakfını ziyaret ederek Mezopotamya Üniversitesi’nin açılışı ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Akşam da aralarında Diyarbakır Ticaret Odası, İHD, Tabipler Odası, Baro gibi kurum ve sivil örgütün bulunduğu büyük bir grupla yemekte buluşup, görüş alışverişinde bulundu.

Sayın Bakan, üçüncü gün Diyarbakır’dan ayrılırken Batman’da yapılan Yılmaz Güney Film Günleri ödül törenine katılmak üzere, İBV Diyarbakır Şubesinden vakıf yöneticilerince uğurlandı. Akşamı Batman’da geçirecek, bir sonraki gün Artuklu Üniversitesi’ni ve Sayın Kadri Yıldırım’ı ziyaret edecekti.

KÜRT FİLM GÜNLERİ:

Giriş bölümünde de bahsedildiği gibi, İsmail Beşikçi Vakfı ve Mala Sinema’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Kürt Film Günleri’nin Diyarbakır ayağı 9-10-11 Ocak 2015 tarihlerinde geniş bir izleyici grubunun ilgisine mazhar oldu. Mala Sinema’dan Zana Hama’nın katılımı, Beşikçi Vakfı’nın Diyarbakır’da henüz oluşan ve katkı sağlayan bir grup gönüllünün çalışmaları ile üç gün Kürdistan’ın dört parçasından yirmiye yakın animasyon, belgesel ve kısa film sinemaseverlerle buluştu.

Bu filmler: Melodiya Keviran/Taşların Melodisi (Perviz Rostemi), Nêçîrvanê Xirab/Kötü Avcı (Sahim Omer Kalifa), Xaniyên Bi Pencereyên Biçûk/Küçük Pencereli Evler (Bülent Öztürk), Ji Bo Çi?/Niçin? (Huşyar Nîrweyî), Melodiya Şevê/Gecenin Melodisi (Kayhan Enwer), Tîma Gulereşandinê/İdam Mangası (Azad Muhamedi), Hêlekan/Salıncak (Bilal Çakay), Rojîn (Çîmen Rehîmî), Jor û Jêr/Yukarı ve Aşağı (Bîlal Şakir), Spî/Beyaz ( Kamer Erdoğan), Niha û Zilam/Şimdi ve Adam (Iraj Mohammadi), Mala Gêrayan/Karıca Evi (Şaxewan Abdullah), Hevalek Ji Bo Hevalekê/Arkadaşım İçin Arkadaş (Serkewt Muhemedi), Qerax/Kıyı (Derun Gejen), Rêvwîtî/Yolculuk (Maşala Muhamedi), Rawestgeh/İstasyon (Azer Mensuri), Firîna Qalîşkê/Karahindibanın Uçuşu (Iraj Muhamedi), Qapsûl/Kapsül (Yakup Tekintangaç), Roja Çarem/Dördüncü Gün (Hewraz Muhemed), Zarokên Deştê/Ovanın Çocukları (Seadet Rehîmzade).

Filmlerin Süleymaniye, İstanbul, Diyarbakır gibi şehirlerde ve değişik mekânlarda izleniliyor olması, sinemasını inşa eden Kürtlerin görüntü hafızalarının oluşmasına olduğu kadar, üretilen filmlerin sayısına ve kalitesine de katkı sağlayacaktır. Seyirci, eleştirel bakışıyla filmlerin kalitesinin yükseltilmesinde yardımcı olacaktır.

İsmail Beşikçi Vakfı Diyarbakır Şubesi, Kürt Film Günleri gibi etkinliklere, haftada bir izlettiği Kürt temalı filmleri, bu izlemelerin ardından yaptığı film okumalarını ve benzeri sinemasal etkinlikleri ekleyerek, çağın önemli bir sanatı olan sinema sanatının Kürtler tarafından kullanımının bir gösteri alanı olacağı gibi, bu sanatın tartışıldığı ve gelişmesine elinden geldiğince destek veren bir mekânı da olacaktır.

İsim sayarken dışında kalanın incinebileceği düşüncesi ile emeği geçen herkese içten teşekkürler.