Vakfımızda Kürd Tiyatrosunun tarihi ve gelişimi hakkında Mardin Artuklu Üniversitesinde eğitmenlik yapan Dr. Ferhad Pirbal ile bir söyleşi yaptık.

Pirbal, ilk olarak Kürd Tiyatrosunun çıkış yeri olduğunu idea ettiği İstanbul’un entelektüel yönü ve burada ki birikimin genel olarak Kürd düşünsel yaşamına etkisi hakkında geniş bir açıklamada bulundu. Kürd tarihindeki bir çok ilkin burada olduğunu ifade eden Pirbal, ilk Kürd tiyatrosunu yazan Abdurahîm Rehmî Heqqarî’nin de tiyatroyu İstanbul’da tanıdığını söyledi.

Pirbal konuşmasının devamında kronolojik olarak yazılan ve gösterimi yapılan Kürd tiyatrosu örneklerini verdi. Kürd Tiyatrosunun ilk başlangıç yerinin Kuzey Kürdistan olduğunu ifade eden Pirbal, devamında bazı etkenlerden dolayı bu birikimin Güney Kürdistan’a geçtiğini, . 80’e kadar Kuzey de bir sessizlik olduğunu bunun yanında Güneyde Kürd Tiyatrosunun “altın çağını” yaşadığını söyledi.

Pirbal, konuşmasının devamında Kürd Tiyatrosunun iyi bir noktaya doğru gittiğini belitti.

Söyleşi katılımcıların sorularıyla son buldu.