Musa Anterin yaşamını anlatan “Araf”  İsmail Beşikci Vakfında sahneleniyor.

Tiyatro Avesta yapımı Aydın Orak’ın yönetip oynadığı “Araf / İki Ülke Arasında” adlı Kürtçe tiyatro oyunu 16 Şubat saat 19:00da İsmail Beşikci Vakfında vakıf yararına sahneleniyor.
Oyun, Kürt aydınlarından Musa Anter’in 55 yıllık yaşamını anlatırken, faili meçhul bir cinayete kurban gitmesine dikkat çekerek, günümüzde hala aydın cinayetlerinin devam ettiğine işaret ediyor. Kürt aydını Anter’in, bir diğer deyişle Araf’ın, iki dil ve iki kültür arasındaki köprü görevini bir kez daha hatırlatan oyun, ülkemizdeki toplumsal barışı, hoşgörüyü ve bugünlerde unutulan kardeşliği hatırlatıyor.

İsmail Beşikci Vakfı Teras Salonu’nda sahnelenecek oyunun tüm gelirleri vakıfa verilecek.

Giriş: 10 TL

Oyun dili Kürtçedir.

Oyundan sonra yönetmen, oyuncu Aydın Orakla söyleşi vardır.

Tiyatro Avesta 10. yılında

Tiyatro Avesta 2003 yılında Aydın Orak ve Cihan Şan öncülüğünde kuruldu. Grup oyunlarını Kürt dilinde sahneye koyar. Onuncu yılına giren Avesta şimdiye kadar tüm oyunlarını Kürtçe sahneledi. Dünya klasiklerinin Kürt tiyatrosuna kazandırılmasının yanı sıra Kürt kültürünün değer atfettiği kişi ve olayları sahnesinde yer verir. Ve bu amaç çerçevesinde bundan sonraki çalışmalarını ileriye dönük taşımayı hedeflemektedir. Daha çok prodüksiyon tiyatrosu gibi hareket eden Avesta, teatral ve politik olarak inandığı eserleri sahnesine taşır. Avesta Kürt Tiyatrosuna katkı sunabilecek ve bu teatral yolculukta beraber yürüyecek herkese şeffaf bir politika ile yaklaşmaya devam ediyor. Bu konuda gerek kendinden önceki deneyimlerden yararlanmayı, gerek kendi deneyimlerine genç Kürt tiyatrocularını ortak etmeyi ilke edinmiştir.

2005te Gogolun Rojnivîska Dînekî/Bir Delinin Güncesi oyununu Aydın Orakın çevirisiyle sahneler. Yurtiçi ve yurtdışında dört yıl boyunca sahneler. 2008e kadar devam eden oyun Ankara Uluslararası Tiyatro Festivalinin yanı sıra İstanbul, Mersin, Diyarbakır, Batman, Viranşehir, Kızıltepe, Nusaybin, Cizre, Silopi, Şırnak, Hakkari, Yüksekova, Erbil, Stockholm gibi yerlerde sahnelendi. 2007de Aziz Nesinin Tu Ne Gara Yî/Sen Gara Değilsin oyununu Kürtçeye çeviren grup, oyunu Turgay Tanülkü rejisiyle sahneye taşır. Yine Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali ve İstanbul, Batman gibi yerlerde sahnelendi.

2008de Cihan Şanın yazdığı Musa Anterin yaşamını anlatan Araf/İki Ülke Arasında adlı tek kişilik oyunu Aydın Orak yönetip oynadı. Araf İsveç, Avusturya, İsviçre, Almanya ve Türkiyenin birçok il ve ilçesinin yanı sıra Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinde sahnelendi. Araf, XI. Lions Tiyatro Ödüllerince Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü alır ve Tiyatro Tiyatro Ödüllerine aday gösterilir. Araf sahnelenmeye devam ediyor.  2009da Harold Pinterin Zimanê Çiyê/Dağ Dili ve Mehmed Uzunun Mirina Egîdekî/Bir Yiğidin Ölümü adlı iki ayrı eseri Mirina Zimanekî/Bir Dilin Ölümü adıyla Aydın Orakın rejisiyle sahneler. 2012de Aydın Orakın yazdığı ve sınırların anlamsızlığını konu edinip kapan metaforuyla sahnelenen Daf/Kapan oyunu ilk kez 18. İstanbul Tiyatro Festivalinde sahnelenir. Sezon boyunca sahnelenen oyun, 17. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivalinde sahnelendi. Oyun İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Ergani, Mardin, Nusaybin, Kızıltepe, Batman, Doğubayazıt turneleri yaptı. Dafın sahnelenmesi devam ediyor.

AYDIN ORAK, 1982 doğumlu. Bir Delinin Güncesi, Nora, Teneke ve Theodora oyunlarını Kürtçeye çeviren Orak, Araf/İki Ülke Arasında ve Bir Dilin Ölümü oyunlarını yönetti ve tüm bu oyunlarda önemli roller oynadı.  İlk yazdığı oyunu DAF/KAPAN ilk kez 18. İstanbul Tiyatro Festivalinde sahnelendi. Çevirip yönettiği ve oynadığı bu oyunlar İsveç, Almanya, İsviçre, Avusturya, Norveç ve Irak gibi ülkelerde birçok kez sahnelenmiş, yönetip oynadığı Araf/İki Ülke Arasında oyunuyla 2011de Direklerarası Tiyatro Seyircilerince Yılın Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülünü aldı. Bêrîvan ve Cewher belgesellerinin yönetmenliği ve birkaç sinema filminin de oyunculuğunu yaptı. Yaşar Kemalin Teneke oyununu 2006 ve Haşmet Zeybekin Theodora oyunu 2012de yayınlandı. Radikal Tiyatro inceleme kitabı ise, 2012de Belge Yayınlarından çıktı. Yazdığı Daf/Kapan oyunu ise yayına hazırlanıyor. 2012de Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatlarını terk etti.

Fragman için tklayınız...