17 Mayıs 2016 günü, Süleymaniya’de, YNK’nin ve Goran’ın  ittifak yaptığı açıklandı.

İttifaklarla ilgili düşüncem şudur: Bugünkü siyasal ve toplumsal koşullarda, Kürd siyasal partilerinin, Kürd örgütlerinin ittifakı  bağımsız Kürdistan’ı amaçlamalıdır. Bağımsız Kürdistan’ı amaçlamayan ittifakların, Kürdler için, Kürdistan için bir değeri ve işlevi yoktur.

“Zamanı değil”, diyerek sorunu belirsizliğe bırakmak, sakıncalıdır.

Kürdistan’ın bağımsızlı gündeme geldiği zaman, referandum gündeme geldiği zaman, “İran buna karşıdır, Türkiye  buna karşıdır ABD bunu istemez…” gibi gerekçeler ileri sürülüyor. Bu,  Kürdlerin  geleceğini, İran, Türkiye, ABD… tayin etsin” demektir. “Devlet istemiyoruz” demek aynı şeyi söylemektir. Halbuki Kürdlerin geleceği hakkında Kürdler söz sahibi olmalıdır. Kendi geleceğini tayin etmek, elbette Kürdlerin önemli, vazgeçilmez bir hakkıdır. Ama, bu aynı  zamanda Kürdlerin önemli bir görevidir.

Kendi geleceğini tayin etmek, Kürdler için neden  bir görevdir. Bir görevdir. Çünkü, Kürdlere hasım güçler Kürdleri öldürmek, yok etmek için, kendi aralarına, her türlü ittifakı, her türlü birleşmeyi yapıyorlar. Kürdler de ölmemek için, yaşamak için kendi aralarında bir ittifakı, birleşmeyi gerçekleştirmelidir. Bu ittifak, birleşme, bağımsız Kürdistan’ı amaçlamalıdır. Ancak böyle olduğu zaman  özgür yaşamak söz konusu olabilir. Bağımsız Kürdistan’ı amaçlamayan ittifakların, birleşmelerin  bir değeri, işlevi yoktur.

Şimdi müze olan “Süleymaniye Merkez Güvenlik Karargahı”  unutulmamalıdır. “Kadınların şerefine tecavüz odaları unutulmamalıdır. Halepçe’deki Kürd soykırımı unutulmamalıdır. Halepçe’seki Kürd  soykırımının öncesi ve sonrası unutulmamalıdır. Exodus unutulmamalıdır. Devletsiz halklar ve soykırım ilişkilerinin  bilincine varmak önemlidir.