1915 Soykırımı’nın, 100. yıldönümü vesilesi ile sözlü tarih çalışmaları ile toplumsal hafızaya baş vurmak, yaşanan soykırımı doğru algılamak üzere bir proje hazırlandı. İsmail Beşikci Vakfı bünyesinde yürütülen projede, koordinatör olarak Namık Kemal Dinç, idari asistan Tülin Dağ, proje asistanı Süleyman Kaçan, saha araştırmacısı ve kitap yazarı Adnan Çelik, ayrıca saha araştırmacısı Serdar Öztürk yer almışlardır. Proje; Global Dialogue, Açık Toplum Vakfı, Anadolu Kültür‘ün madi ve manevi desteği ile yürütülmüştür.

“1915 Diyarbakır ve Kürtler” projesi çerçevesinde çalışmalar “Yüzyıllık Ah! Toplumsal Hafızanın İzinde, 1915 Diyarbekir” ismi ile kitaplaştırıldı.  Projenin programı çerçevesinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampusu Konferans Salonu’nda ve Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Salonu’nda, elinizdeki kitabın sunumlarını içeren sempozyumlar gerçekleştirildi. Sempozyumda sunumları olan Yard. Doç. Seda Altuğ’un “Bugünden Geçmişe Ermeni Soykırımı, Kürtler, Toprak Ve Devletler” ve Dr. Yektan Türkyılmaz’ın “1915’de Van’ı Yeniden Düşünmek” adlı sunumları çeşitli sebeplerle kendi istekleri doğrultusunda kitapta yer almamıştır.  Programın hazırlanmasında yardımlarını esirgemeyen ve destek veren İstanbul Bilgi Üniversitesi Kürdoloji Çalışma Birimi Kurucusu Doç. Dr. Bülent Bilmez’e, konukların davet edilmesinde Vilma Kuyumcuyan’a, Diyarbakır’daki panelin gerçekleşmesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına teşekkür ederiz. Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen tüm dostlarımıza ayrıca teşekkür ederiz!   İBV Yönetim Kurulu