John Kerryye İsmail Beşikci sorusu

ABDde bulunan Ulusal Hukukçular Kurumu, ABD Dışişleri bakanlığına mektup göndererek İsmail Beşikcinin ABDye neden alınmadığını sordu.

ABDde bulunan Ulusal Hukukçular KurumuABD Dışişleri bakanlığına ve Sınır Güvenliği departmanına bir mektup göndererek sosyolog Dr. İsmail Beşikcinin ABDye neden alınmadığını sordu.

Bilindiği gibi sosyolog Dr. İsmail Beşikci ve İsmail Beşikci Vakfı başkanıİbrahim Gürbüzün Amerika Birleşik Devletlerine girişi 20 Nisanda yasaklanmıştı.

Sosyolog Dr. İsmail Beşikci ve İsmail Beşikci Vakfı(IBV) başkanıİbrahim Gürbüz kısa adı KAS olan Kurdish American Societytarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne davet edilmişti.

İsmail Beşikçi ilk Konferansını Washington’da American ÜniversitesiMustafa Barzani Graduate Peace Fellowship’de, ikinci konferansını ise New York’ta The River Side Church’de verecekti.

Mektubun Türkçe Versiyonu

1 Mayıs, 2014

Sayın Bakan Kerry ve Bakan Johnson,

Size, birçok akademik kurumda konuşmalar yapması programlanmış olduğundan, şöhretli Türkiyeli sosyolog ve PEN Fahri Azası Profesör İsmail Beşikci’nin, zaten kendisine verilmiş vizesi ile Birleşik Devletler’e girmesine müsaade edilmesi için, Milli Avukatlar Birliği namına yazıyorum. 20 Nisan 2014’te, Prof. Beşikci, İstanbul’daki Atatürk Uluslararası Havaalanı’nda Birleşik Devletler’e uçacak olan bir uçağa, belirsiz bazı emniyet mülahazalarına istinaden, Amerikan hariciyesi tarafından kendisine geçerli bir vize verilmiş olmasına rağmen, binmekten alıkonuldu. Kürd Amerikan Cemiyeti’nin misafiri olarak, Prof. Beşikci’nin Washington şehrinde Amerikan Üniversitesi’nin Mustafa Barzani Lisans Üstü Sulh Cemiyeti’nde konuşma yapması programlanmıştı. 26 Nisan 2014’te ise, Martin Luther King’in 1967’de Vietnam Harbine karşı meşhur nutkunu söylemiş olduğu Riverside Kilisesi’nde konuşacaktı.

Prof Beşikci’nin Birleşik Devletler’e seyahat etmekten alıkonulması hakkında herhangi bir sebep beyan edilmemiş olmasından, seyahat yasağının Prof. Beşikci’nin Kürd hakları savunmasından ve de Türkiye hükümetinin Kürdlere karşı zalim devlet baskısını korkusuzca tenkid etmesinden kaynaklandığına giderek daha çok kani olduk. Sizden saygı ile, Prof. Beşikci’nin seyahat yasağını hemen kaldırmanızı, yahut da Birleşik Devletlere’e girişinin neden yasaklandığını ilan etmenizi rica ediyoruz.

Senelerce, Prof. Beşikci Kürd olmayıp da Türkiye’de Kürdlerin hakkı için ses çıkaran tek kişi oldu. Türkiye devletinin baskılarını yazdığı için 17 senesi hapiste geçti. 36 kitabından 32’si Türkiye’de yasaklandı. Kendisini susturmak için yapılan bütün bu müdahalelere rağmen, yazmaya ve konuşmaya devam eden Prof. Beşikci, Kürdler ve Türkiye’nin insan hakları hareketi için kudretli ve mühim bir sembol haline geldi. 1987’de, Nobel Barış Ödülüne namzet gösterildi.

Birleşik Devletler’e sokulmaması yersiz. Bu seyahatin gayesi, konuşma yapma taahhütlerini yerine getirmek ve beynelmilel hudud ötesi hür fikir teatisine katkıda bulunmaktı. Birleşik Devletler’e sokulmaması, Prof. Beşikci’ye karşı yapılmış bir haksızlık ve kendisinden bir şeyler öğrenip kendisiyle diyaloga girmek isteyen Amerikalıların anayasal haklarını ihlal.

Sizden, acilen harekete geçmenizi ve Prof. Beşikci’yi Birleşik Devletler’e kabul etmenizi rica ediyoruz.

Saygılarımla,

ABD Ulusal Hukukçular Kurumu Başkanı

Azadeh Shahshahani

Mektubun orjinal versiyonu için tıklayınız...