Dostên Ezîz!  Mêvanên Heja!

Hûn  bi xêr hatine, Ser çavan hatine. Ez dixwazim  bi Tirkı jı bo armanc  û xebatên Weqfa İsmail Beşikci  hinek agahîyan bidim

Vakfımızın değerli dostları  ve  kıymetli misafirler!

İsmail Beşikci Vakfıyla dayanışma yemeği davetine katıldığınız, destek verdiğiniz, sahiplendiğiniz için vakıf yönetimi ve mütevelli heyeti adına şükranlarımı sunuyorum. Sağolun!

Öncelikle niçin İsmail Beşikci Vakfını kurduğumuzu ve neden Vakfımızın adının İsmail Beşikci Vakfı olduğunu kısaca anlatmak  istiyorum.

İsmail Beşikci, bilimi savunmak adına ömrünü Kürd, Kürdistan ve diğer mazlum halklara adayan ender bir bilim adamıdır.

İsmail Beşikci, 50 yılı aşkın yargılandı, 258 yıl hapisle cezalandırıldı ve fiilen 17 yıl 2 ay hapis  yattı.
Dünyada İsmail Beşikci’nin gösterdiği duruşu sergileyen, kuşkusuz önemli isimler de var. Socrates gibi, Micheal Sorvetus gibi.
Yunan felsefesinin kurucularından ve antik Yunan filozofu Sokrates, dönemin siyasal iktidarı tarafından baldıran zehiri içirilerek idam edilmiştir. Burada önemli olan Sokratesin inandığı değerleri savunma adına geri adım atmamasıdır.
Kan dolaşımını ilk ortaya koyan İspanyol bilim adamı Michael Servetus 1500’lu yıllarda ortaçağın karanlık dinsel yönetimiyle çelişkiye düşer ve hapsedilir. İnançından, bilimsel saptamalarından geri adım atmaz ve kazığa çakılarak yakılarak idam edilir.
Kimileri İsmail Beşikciyi Galile galileo ya benzetir. Kaldıki Galile geri adım atmış ancak İsmail Beşikci atmış yıla  yakındır  resmi ideolojiye  karşı duruşunu kararlılıkla sürdürmüştür.

İsmail Beşikci,  Bilim dünyasında aydın duruşunu kararlılıkla sürdüren ender isimlerden biridir.
İsmail Beşikci , 1960’lı yıllardan günümüze resmi ideolojiye, Kemalizme karşı ikirciksiz, bir milim bile geri adım atmadan, bilimin namusunu savunma adına Kürdlerin varlığını ve Kürdistan gerçekliğini ısrarla savunmuştur.

Kemalist ideolojiye ve onun anti- Kürd  tezlerini, bilim yöntemiyle eleştirmiş, akademik bir dille çürütmüş, Kürd ve Kürdistan meselesini cesaretle dile getirmiştir.

Ünlü düşünür Prof. Noam Chomsky ; "İsmail Beşikci, bilim dünyası içinde  cesaretin ve onurun sembolüdür" diyor.

Prof Celile Celil, İsmail Beşikci’yi bir cevhere, bir pırlantaya benzetir. Ve bir cevherin ancak 500 yılda bir oluştuğunu söyleyerek çok önemli bir saptamada bulunuyor.
Bize göre; İsmail Beşikci,  bilimin namusu, insanlığın vicdanı ve aydınların yüz akıdır. Ayrıca "gerçeğin elçisi " tanımlaması; Beşikci’ye çok yakışmaktadır.

İsmail Beşikci;  altmış yıldır biriktirdiği kitap, dergi ve arşivini, gençlerin ve araştırmacıların hizmetine sunmak istiyordu.  22 yıla yakın süren dostluğumuz, arkadaşlığımız ve samimiyetimizin verdiği cesaret ile dünyanın en mütevazi ve kimseden bir şey istemeyen, ancak insanlığa hep veren İsmail Beşikci bu kaygısını bizimle birçok kez paylaştı. Tek dileği bir kütüphane kurulsun istiyordu.

Vakfın mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyeleri olarak, içerisinde bir kütüphanenin de olacağı bir Vakıf kurmanın daha doğru olacağını düşündük ve bu adımı attık. Bizler Değerli Kürd aydını Memduh Selimin çok zengin kütüphanesinin ve koleksiyonunun sahipsizlikten nasıl yok olduğunu ve Rojava’da kitaplarının nasıl kiloyla satıldığını biliyoruz.
Aynı trajedinin tekrar yaşanmaması adına tüm mazlumlara ömrünü adamış İsmail Beşikci adına bir vakıf kurmanın ve bunu yüz yıllarca yaşatmanın gayreti içindeyiz.

İsmail Beşikci’nin adını, eserlerini ve düşüncesini yaşatmak, bilim, kültür, sanat, sosyoloji ve tarih alanlarında araştırmalar, incelemeler yapmak amacıyla kurulan İBV, kuruluşunu 7 Ocak 2012 tarihinde ilan etti.

Sevgili Dostlar; İsmail Beşikci Vakfının kurumsal duruşuyla alakalı bir kaç söz söylemek istiyorum.
Vakfımız siyasi hareket ve partilere eşit mesafede duran, hiç bir siyasal harekete angajmanı olmayan bir kurumdur.

Vakfımız, bilimi, kültürü ve sanatı esas alan partiler üstü bir bilim kurumdur.
Bilim, Kültür ve Sanat alanında faaliyet yürüten, toplum bilinci, tarih bilinci ve ulus bilincini geliştirmeye çalışan; ulusal, kültürel ve aynı zamanda  evrensel bir kurum olmayı hedeflemiştir.

Vakfımız, faaliyetlerini Ayhan Işık sokakta devam etmektedir. Beş katlı binada çalışmalarımız ilk iki katta kütüphane, üçüncü kat yönetim, dördüncü kat yayın evi ve radyo, son kat teras salonu ise etkinlikler için tasarlanmıştır.

İki yıla yakındır süren faaliyetlerimizi ana hatlarıyla anlatmak istiyorum;

1-İsmail Beşikci araştırma kütüphanesinin kuruluşu gerçekleştirilmiştir ve faaliyetini sürdürmektedir.

2-İBV yayınları kurulmuş ve şu ana kadar 18 adet kitap yayımlamıştır.

3-Arşiv ve dokümantasyon merkezi kurulmuş ve çalışmalarına devam etmektedir.

4-Yaşam Radyo ve Jiyan Tv  web sitemiz üzerinde yayınlarına başlamıştır.

5-Her yıl mayıs ayında düzenleyeceğimiz uluslararası Kürd çalışmaları konferansının ilki gerçekleştirildi. Yıl sonuna kadar konferans sunumlarının kitaplaştırılması tamamlanacaktır.

6-Teras salonu toplantıları devam etmektedir.

7-İBV tanıtım toplantıları ve İsmail Beşikci konferansları devam etmektedir.

8-Proje çalışmaları sürdürülmekte ve şu an onaylanmış iki proje çalışması Vakfımızca yürütülmektedir.

9-İsmail Beşikci Ankara ve İskilip’deki evlerini, tüm kütüphanesini, arşivini ve yazdığı ve yazacağı kitapların telif haklarını vakfa bağışlamıştır.

10-İbrahim Gürbüz ve eşi Aynur Gürbüz, Beyoğlunda Vakıf merkezi olarak kullanılan binanın 2 katını bağışlamışlardır. 3 katını ise bedelsiz tahsis etmişlerdir.

11-Bu gecenin sponsoru işadamı sayın Yakup Süt, Erbil merkezinde bir daire bağışında bulunmuştur.

12-Le Monde Diplomatique Kurdî sahipleri Murat ve Fahriye Satık kuruluşundan bugüne Vakıf faaliyetlerimizin yürütülmesinde cansuyu olmuşlardır. Çalışmalarımızın finansının büyük bir kısmının bu arkadaşlarımız karşılamışlardır.

13-Diyarbakır Büyüksehir Belediye Başkanı Sayın Osman Baydemir ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın desteği ile Sur içinde bir kampanya ile bir mülk alımı gerçekleştirilmiştir.

14-Sayın Av. Ali Kemal Alhaslıoğlu  vakfımıza   Elbistan’da bir ev bağışlamıştır.

Büyük edebiyatci Yaşar Kemal  günümüzde insanliğin çoraklaştığından bahseder. Evet,Etik değerlerin çürütüldüğü , tekleştirmenin ayukka çikarıldığı günümüzde İsmail Beşikci gibi değerlerin sahiplenilmesi bir vijdani sorumluluk olarak önümüzde durmaktadır. Burada Çorumlu İsmail Beşikci dışında iki Çorumlu yiğit ismi anmadan geçemiyeceğim. Çünkü bu iki isim resmi ideoloji ve türevleri tarafından özellikle unutturulmaya çalışılmıştır. Bunlardan biri Devrimci gençliğin simge ismi İbrahim Kaypakkaya ,diğeri islam alimi Atıf Hoca yı saygıyla anıyorum . İki isimde Kemalizme karşı duruşları herkesçe bilinir.
Bu güne kadar Vakfımız her hangi bir kurum, kuruluş yada devletten (buna federe Kürdistan dahil ) destek görmemiştir. Vakfımızın gelir kaynağı kitap satışları ve bağışlardır.  Destekçilerimiz sadece sizin gibi vefakâr bireyler olmuştur. (Vakıf yönetim kurulu üyemiz Ahmet Önal, 100 bini aşkın kitabı olan Pêrî Yayınlarını ve deposunu vakfımıza bağışlamıştır.Danışma kurulu üyemiz Necip Yeşil’de kütüphanemizin restorasyonunu bedelsiz yapmıştır.)

Mutlu bir gece geçirmeniz dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum!

Fotograflar için tıklayınız...

Video için tıklayınız....